Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Metsä

Lumikuorma koettelee nyt puita Keski- ja Itä-Suomessa – tykkytuhoille otollinen sää jatkuu

Eilen puhaltanut voimakas matalapaine toi märkää lunta jopa 20 senttiä muun muassa Pohjois-Karjalan eteläosiin.
Saara Lavi
Matalapaine pudotti runsaasti lunta Keski- ja Itä-Suomeen. Painava lumi oli taivuttanut puita torstaina Savonlinnan Järvenpäässä.

Eilinen runsas lumisade on kertynyt puuston painoksi Keski- ja Itä-Suomessa ja aiheuttanut vaurioita.

"Lunta on satanut paikoin jopa yli 20 sentin vahvuudelta ja lumi tarttunut hyvin jo ennestään hieman koppurassa olleiden puiden oksille. Ilmiö on erityisen voimakas jakelualueemme eteläisimmissä osissa Rääkkylässä, Kesälahdella, Kiteellä ja Punkaharjulla, jossa puita on jo jonkin verran taipunut sähköjohdoille", tiedottaa Pohjois-Karjalan Sähkö Oy.

Sähkölinjoille taipui puita myös Etelä-Savossa.

"Lunta on satanut Järvi-Suomessa ennustetun runsaasti ja jo muutamassa tunnissa huomattava lumikuorma on kertynyt puustoon. Ilmajohtoverkkomme on alttiina lumen painosta linjojen päälle taipuville puunrungoille", raportoi Järvi-Suomen Energia Oy myöhään keskiviikkoiltana.

"Linjoilla olevia puita ei saa missään tapauksessa itse poistaa linjoilta eikä mahdollisiin maassa oleviin johtoihin saa koskea sähköiskun vaaran takia", yhtiö muistuttaa.

Hankalat sääolosuhteet jatkuvat lähipäivinä.

"Lähimmän viikon aikana lumen kertyminen puihin Kiteen-Kesälahden korkeudella jatkuu, sillä lämpötila sahailee sopivasti hieman nollan molemmin puolin ja lunta satelee jonkin verran lisää", Pohjois-Karjalan Sähköstä arvioidaan.

Lue myös:

Talvimyrsky riehuu Suomessa – jo yli 50 000 taloutta ilman sähköä

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Tämä ilmiö toistuu harvemmin kuin kerran 30 vuodessa: Lapissa oli lokakuun lopussa paikoin poikkeuksellisen paljon lunta

Tällaista säätä on luvassa: Yhdistimme vanhan kansan sääviisaudet ja meteorologin ammattitaidon, jotta pääsisimme selville ensi talven luonteesta

Yle uutiset: Myrsky riehuu Kymenlaaksossa – sähkökatkoja yli 3000 kotitaloudessa: "Aamupala piti tehdä puuhellalla"

Lumentulo jatkuu Lapissa – yksittäisellä asemalla on mitattu jo miltei puoli metriä lunta