Metsä

MTK tyrmistyi Finnpulpin ympäristöluvan kaatumisesta: "Musta päivä metsänomistajille – uskaltaako kukaan enää suunnitella teollisia investointeja"

Aluehallintoviraston tehtaalle myöntämä lupa oli ehdoiltaan tiukempi kuin Äänekosken biotuotetehtaan lupa.
Sami Karppinen
MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola on järkyttynyt siitä, ettei Finnpulpin tehdashanke saanut ympäristölupaa.

Korkein hallinto-oikeus ei anna Kuopion Sorsasaloon suunnitellulle Finnpulp Oy:n biotuotetehtaalle ympäristölupaa. MTK:n mielestä päätös on järkyttävä.

"Uutinen on tyrmäävä. Tämä on musta päivä suomalaisille metsänomistajille", summaa MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola.

Tiirolaa hämmentää, että aluehallintoviraston tehtaalle myöntämä lupa oli ehdoiltaan tiukempi kuin Äänekosken biotuotetehtaan lupa. Sekään ei riittänyt, vaan korkein hallinto-oikeus hylkäsi ympäristöluvan Kallaveden ekologiseen tilaan vedoten.

Ratkaisun taustalla on myös EU:n vesipuitedirektiivi, jonka perusteella lupaa ei saa myöntää toimenpiteelle, jonka seurauksena pintavesimuodostuman tila heikkenisi.

"Kyllä tämä pistää todella surulliseksi. Uskaltaako kukaan suunnitella Sisä-Suomeen tämän korkeimman hallinto-oikeuden valinnan jälkeen enää merkittäviä teollisia investointeja?"

Tiirola ei silti lyö vielä kirvestä kaivoon. Hän kuitenkin myöntää, että tilanne menee jatkossa vaikeaksi myös aluekehittämisen näkökulmasta.

MTK omistaa Finnpulpista 11,5 prosenttia. MTK omistaa myös Maaseudun Tulevaisuutta julkaisevan Viestilehdet Oy:n.

Katso uusin video
Lue lisää

Rynkytys metsäalaa kohtaan jatkuu – metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ennustaa kiivasta keskustelua kestävyydestä

Metsä Fibren tehdas tärkeä koko Suomelle

Rahastot napsivat metsätiloja – Pohjois-Karjalassa yksityisten ostajien osuus kauppasummasta jäi viime vuonna 23 prosenttiin

Metsät kääritään nyt arvopapereihin