MTK:n Marttila: Finnpulpista lähti karmea viesti ulkomaisille sijoittajille – Suomeen ei kannata edes yrittää investoida - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

MTK:n Marttila: Finnpulpista lähti karmea viesti ulkomaisille sijoittajille – Suomeen ei kannata edes yrittää investoida

"Näin tiukat direktiivin tulkinnat lamauttavat teollisuustuotannon vähitellen koko Euroopasta."
Jaana Kankaanpää
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan EU-direktiivien näin tiukka tulkinta ajaa teollisuuden pois Suomesta ja vähitellen myös Euroopasta.

Finnpulpin ympäristöluvan epääminen sapettaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilaa. Hänen mukaansa tästä tuli huono päivä koko Suomelle.

"Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on rajuudessaan historiallinen. Se lähettää suorastaan pöyristyttävän viestin tänne investointeja suunnittelevalle teollisuudelle", toteaa Marttila.

Marttilan tulkinnan mukaan Finnpulpin biotuotetehtaan saama tyrmäys tarkoittaa, että teollisuuden kannattaa suunnata investointinsa Suomen sijaan Etelä-Amerikkaan.

Marttila muistuttaa, että Finnpulpin biotuotetehtaalta vaadittiin jo alunperin selvästi tiukempia ympäristöehtoja kuin esimerkiksi Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaalta.

"Tehtaan vesistöpäästöille laitetut ehdot olivat maailman tiukimmat. Nyt nähtiin, että edes maailmanennätystaso ei riittänyt."

Korkein hallinto-oikeus perusteli päätöstään EU direktiivillä ja sen tulkinnalla.

"Tämä on ihan käsittämätön tilanne. Kyse on ilmeisesti periaatteesta, että mikään puhdistustaso ei jatkossa riitä, vaan tehtailta vaaditaan vesistöasioissa nollatoleranssia. Edes riskiä päästöihin ei ilmeisesti saa olla."

Jatko näyttää, miten Finnpulpin ympäristöluvan epääminen vaikuttaa muihin teollisiin hankkeisiin. Marttilan mukaan ennuste ei näytä hyvältä.

"Lähtökohtana pitäisi olla, että oikeus ei politikoi. Siksi pitää pohtia, onko lainsäädäntö ja direktiivit sellaisia, että ne mahdollistavat teollisen toiminnan EU:ssa."

"Näin tiukat direktiivin tulkinnat lamauttavat teollisuustuotannon vähitellen koko Euroopasta. Ja Suomi on tässäkin asiassa paavillisempi kuin paavi itse."

Marttilan mukaan kyseessä on karmea juttu kansantalouden kannalta. Hyvinvointi on kuitenkin rakennettu pitkälti teollisuuden ja viennin varaan.

MTK on Finnpulp-hankkeessa mukana reilun parin miljoonan euron panostuksella. Sen omistusosuus yhtiöstä on 11,5 prosenttia.

Marttilan mukaan hankkeen jatkosta ei ole vielä päätöksiä tehty.

Lue lisää

PTT:n toimitusjohtaja vaihtuu, Iiro Jussila jättää tutkimuslaitoksen

MTK tyrmää Ylen tiedot koulujen poissaololuvista: "Suositusta ei ole annettu"

Finnpulpin suurin omistaja Hengan ja Huoltovarmuuskeskus sopivat 12,5 miljoonan suojamaskin toimituksesta – ensimmäinen erä täytti VTT:n vaatimukset

MTK:n Marttila: Maatalousyrittäjät eivät halua laittaa lapsiaan toukokuussa kouluun, jotta tiloilla ei sairastuta vuoden kiireisimpänä aikana