Lukijalta: "Kuitupuun tuottaminen on tappiollista – metsänomistajan kannalta tilanne on kestämätön" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Lukijalta: "Kuitupuun tuottaminen on tappiollista – metsänomistajan kannalta tilanne on kestämätön"

"Kartellitutkintakaan ei tuonut muutosta itse ongelmaan – kuitupuun alhaiseen kantohintaan."
Markku Vuorikari
"On järkevämpää keskittää tuotantopanokset tukin kasvatukseen ja unohtaa kokonaan kuitupuun tuotanto."

Vallitseva metsänhoito-oppi ohjaa metsänomistajat tuottamaan kuitu- ja tukkipuuta. Tavoitteena on turvata sahoille tarpeeksi tukkipuuta ja selluteollisuudelle kuidun raaka-ainetta.

Tavoite on kansantaloudellisesti järkevä. Puunjalostus­teollisuus on edelleen maamme ulkomaanviennin kivijalka ja hyvinvointimme perusta.

Metsänomistajan kannalta vallitseva tilanne on kuitenkin kestämätön. Merkittävä osa tuotannosta on tappiollista, koska kuitupuun kasvattamiseen käytettävät tuotantopanokset ovat suuremmat kuin puun myyntihinta.

Alalla on kolme pääasiallista toimijaa, jotka määrittävät kuitupuun hintatason. Metsänomistajat ja heidän edunvalvojansa ovat hartaasti odottaneet muutosta tilanteeseen.

On odotettu jalostuskapasiteetin lisäyksen johtavan raaka- aineen lisäkysynnän myötä hinnannousuun tai suhdannevaihtelun tuovan helpotusta puuntuottajan ahdinkoon. Näin ei ole käynyt.

Puumarkkinoiden toimintaa ovat tutkineet myös kilpailuviranomaiset. Kartellitutkintakaan ei tuonut muutosta itse ongelmaan – kuitupuun alhaiseen kantohintaan.

Raaka-aineen osuus sellu- tai paperitonnin hinnasta on vähäinen. Teollisuus ei menettäisi lopputuotemarkkinoita, vaikka se maksaisi kuitupuusta tuottajalle asiallisen korvauksen – sellaisen, että kuitupuun kasvattaminen olisi taloudellisesti järkevää. Nyt se ei sitä ole.

Puunmyyjän neuvotteluvoima keskittyneessä markkina­tilanteessa on olematon. Jos olet kuitupuut kasvattanut, ainoa vaihtoehto päästä niistä eroon on myydä ne polku­hinnalla tappiota tehden.

Hyödyn ovat korjanneet puunjalostusyhtiöiden suureksi osaksi ulkomaiset omistajat ja yhtiöiden ylin johto. Teollisuuden taholta metsänomistajille lausutaan juhlapuheissa kauniit kiitokset tehdystä työstä, mutta kuinka pitkään pelkkä kiitos kannustaa?

Metsätalouden neuvonta­organisaatiot on valjastettu ohjaamaan puunkasvatusta teollisuuden intressien mukaan. Viralliset ohjeet vaativat metsänomistajia tekemään uudistustyöt omalta kannaltaan taloudellisesti epätarkoituksenmukaisella tavalla.

Uuden metsän kustannukset jäävät metsänomistajan kontolle. Maamme köyhimpien alueiden ihmisillä maksatetaan vauraampien alueiden ja ihmisten hyvinvointia.

Metsänomistajien edunvalvonta on nukahtanut ja metsäteollisuus sahaa omaa oksaansa. Sen raaka-ainelähteet ehtyvät, koska metsänhoito vääjäämättä kannattamattomana vähenee ja samalla kutistuu myös metsiemme hiilinielu.

On järkevämpää keskittää tuotantopanokset tukin kasvatukseen ja unohtaa kokonaan kuitupuun tuotanto. Onneksi nykyinen metsälaki antaa tähän mahdollisuuden.

Sulo Eskelinen

Koli

Kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Alkutuotanto mediapolitikoinnin välineenä

Kohta Suupohjan puu kolkuttelee jatkojalostukseen 24 vaunun kokojunakuljetuksina – Teuvan lastausraiteen pidennys valmistuu syyskuussa

Klapibisnes tuo miltei puolet Vesa Pihlajamäen tulovirroista – päivätyössä mies käy Valmetin tehtaalla

Rujon näköinen päätehakkuu panee miettimään maisemaa ja metsän kiertokulkua