Lehti: Tavallinen työpäivä metsässä oli jäädä 83-vuotiaan Karl-Erik Norrmanin viimeiseksi – lähistöllä työskennellyt konemies pelasti - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Lehti: Tavallinen työpäivä metsässä oli jäädä 83-vuotiaan Karl-Erik Norrmanin viimeiseksi – lähistöllä työskennellyt konemies pelasti

112-sovellus pitää aina olla kännykässä, muistuttaa sydänkohtauksen saaneen metsänomistajan pelastanut metsäyrittäjä Johan Söderback.
Hanne Manelius
Sairauskohtaus metsässä voi olla kohtalokas, jos lähellä ei ole auttajia eikä itse pysty hälyttämään apua. Kuvituskuva.

Sahaaminen ei ole vaaratonta työtä, mutta lisäriskejä metsäurakoissa aiheuttaa yksin työskentely. Pohjanmaan rannikolla Maalahdessa asuva metsänomistaja Karl-Erik Norrman kertoo metsänhoitoyhdistys Österbottenin SkogsÄgaren -lehdessä, millainen läheltä piti -tilanne hänelle sattui viime syksynä. Tavanomainen työpäivä metsässä oli jäädä 83-vuotiaan miehen viimeiseksi.

Norrmanin onneksi hän tapasi työmaalle mennessään samalla alueella metsäkoneella työskennelleen Johan Söderbackin ja vaihtoi tämän kanssa kuulumisia. Norrman jatkoi matkaansa ja Söderback oli jo jatkamassa omaa urakkaansa, kun hän muisti, että terä pitää ensin huoltaa.

Noustuaan koneesta hän huomasi, että Norrman oli tulossa takaisin ja kaatui maahan.

"Käänsin hänet kyljelleen ja totesin, että hän hengittää mutta en saanut kontaktia", Söderback kertoo lehdessä. Hän riensi soittamaan hätänumeroon. Pahaksi onneksi kännykkä oli aivan uusi, eikä hän ollut ladannut siihen 112-sovellusta, joka ilmoittaa paikkakoordinaatit suoraan hätäkeskukselle. Paikallinen palokunta kuitenkin tunsi paikan ja ambulanssi saatiin ohjattua paikalle.

Vaasan keskussairaalassa Norrmanilla todettiin sydänkohtaus, ja hänelle asennettiin tahdistin.

Tapahtuma oli melkoinen herätys molemmille osapuolille.

"Kerro aina kotona, mihin olet menossa, jos menet metsään yksin", Norrman neuvoo nyt kokemusta viisaampana.

Hänen vaimonsa ei tiennyt, missä päin mies on liikkeellä. Kännykkä oli mukana, mutta sillä hän ei olisi pystynyt itse apua hälyttämään.

Norrmanin pelastanut Söderback puolestaan tähdentää, että 112 -sovellus on syytä löytyä ihan jokaisen kännykästä. Koskaan ei tiedä, milloin hätätilanne yllättää, ja silloin voi olla vaikeaa osata puhelimitse selittää tapahtumapaikan sijaintia.

Lue lisää

Naapureita tulisi kuulla ennen metsähakkuita

Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

Tulevaisuuden metsänomistaja ei ole se tyyppi mainostoimistojen metsäalalle luomissa materiaaleissa

Metsänomistaja: Muista nämä asiat myrskytuhopuiden myynnissä ja korjuussa