Metsä Group varoittaa asiakkaitaan lakonuhasta – selluyhtiö Metsä Fibren tuotanto vähenisi 140 000 tonnia - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Metsä Group varoittaa asiakkaitaan lakonuhasta – selluyhtiö Metsä Fibren tuotanto vähenisi 140 000 tonnia

Arvioita mahdollisen lakon taloudellisista menetyksistä Metsä Groupista ei kerrota.
Juha Sinisalo
Metsä Groupin selluyhtiö Metsä Fibre on varoittanut asiakkaitaan, että uhkaava lakko aiheuttaisi mahdollisesti viivästyksiä toimituksissa. Kuva on Metsä Fibren tehtaalta Raumalta viime marraskuun lopulta.

Metsä Groupiin kuuluva selluyhtiö Metsä Fibre on varoittanut asiakkaitaan ylivoimaisesta esteestä toimituksissa eli force majeure -riskistä, jos Paperiliiton kahden viikon lakko alkaa 26. tammikuuta, uutisoi metsäteollisuutta seuraava Fastmarkets Risi.

Metsä Fibre on arvioinut, että lakko vähentäisi yhtiön tuotantoa 140 000 tonnia ja aiheuttaisi mahdollisesti viivästyksiä toimituksissa.

Metsä Fibren sellun myyntimäärä oli osavuosikatsauksen mukaan viime vuoden tammi–syyskuussa 2,269 miljoonaa tonnia eli keskimäärin 252 000 tonnia kuukaudessa.

Metsä Groupista kerrotaan, että myös kaikkien muiden tuotteiden asiakkaita varoitetaan lakon mahdollisista vaikutuksista toimituksiin.

Arvioita mahdollisen lakon taloudellisista menetyksistä Metsä Groupista ei kerrota.

Sellun hinnat ovat pudonneet vuoden 2018 syksyn huipusta yli 30 prosenttia. Viime kuukausina hintojen lasku on loiventunut.

Sellumarkkinoita seuraavan Foexin mukaan hinnat nousivat viime viikolla Kiinassa muutaman dollarin tonnilta. Euroopassa hinnat säilyivät jokseenkin ennallaan.

Osa pohjoisamerikkalaisista tuottajista on jo pyrkinyt nostamaan pitkäkuituisen havupuusellun hintaa Kiinassa 20 dollaria tonnilta.

Viime viikolla pitkäkuituisen havupuusellun nettohinta oli Foexin mukaan Kiinassa 564 dollaria tonnilta ja lyhytkuituisen lehtipuusellun 460 dollaria tonnilta.

Euroopassa pitkäkuituisen sellun bruttohinta oli 820 dollaria tonnilta ja lyhytkuituisen 680 dollaria tonnilta.

Sellumarkkinoiden toimijat arvioivat yleisesti, että hintojen suunnasta saadaan parempi käsitys kiinalaisen uudenvuoden jälkeen. Tänä vuonna uudenvuoden juhlakausi alkaa Kiinassa tammikuun lopulla ja kestää helmikuun alkupuolelle.

Ratkaisevaa hinnankorotusten onnistumiselle on se, kuinka selluvarastot Kiinassa kehittyvät.

Kahden suuren sellusataman, Changshun ja Qingdaon, yhteenlasketut selluvarastot olivat joulukuun lopussa noin 1,6 miljoonaa tonnia eli hieman pienemmät kuin marraskuun lopussa, jolloin varastojen arvioitiin olleen 1,75 miljoonaa tonnia.

Katso uusin video
Lue lisää

Paperin ongelmat painavat puukaupan näkymiä – Itävallasta kuuluu ei-toivottu viesti

Ruotsalainen metsäyhtiö Södra nostaa havusellun hintaa Euroopassa noin viisi prosenttia

Suomessa aika herätä todellisuuteen

"Tässä toteutui yksi odotettu kauhukuva" – nyt myös Maaseudun Tulevaisuus joutuu siirtymään ulkomaiseen paperiin