Metsä

Teollisuusliitto pitää neuvottelutilannetta vaikeana – työntekijöitä on eronnut liitosta

”Vaikeata tuntuu olevan”, Teollisuusliiton järjestöpäällikkö, lakkopäällikkö Vesa Aallosvirta luonnehti metsäteollisuuden työehtosopimusneuvottelujen tilannetta tiistaina.
Antti Kantola
Puutavaraa tuodaan laitoksille edelleen, vaikka työntekijät ovat lakossa.

Teollisuusliiton julistama kolmen viikon lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa alkoi maanantaina yhtä aikaa paperiteollisuuden lakon kanssa.

Perinteisesti neuvottelut ovat edenneet niin, että paperiteollisuuden sopimuksen on synnyttävä ensin. Vasta sitten sopimusta aletaan hieroa mekaanisen metsäteollisuuden puolelle.

Työnantajia edustavan Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoi vielä tiistaiaamuna suuren osan asioista olevan avoimina. Työntekijöitä edustavan Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala puolestaan toivoi sopua.

Työtaisteluihin osallistuu noin 17 000 työntekijää. Heistä 6 000 on Teollisuusliiton jäseniä.

Teollisuusliiton lakon piirissä on 103 toimipistettä. Työtaistelusta irtautui maanantaina Versowoodin Heinolan liimapalkkitehdas, jonka työntekijät tulivat töihin ja käynnistivät tehtaan lakosta huolimatta.

Aallosvirran mukaan Heinolassa työntekijöiden järjestäytymisaste ei ole yhtä korkea kuin muualla. Osa työntekijöistä oli eronnut paperiliitosta.

Ilta-Sanomien haastatteleman Keitele Groupin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Ilkka Kylävainion mukaan lakkoon osallistuu vain noin 10 – 15 prosenttia työntekijöistä.

Kun jäsen ryhtyy rikkomaan lakkoa, tavallisesti viimeistään liitto erottaa hänet.

Myöskään Keitele Groupin Kemijärven ja Alajärven sahat eivät kuulu lakon piiriin, Keitele Woods ja Keitele Timber sen sijaan kuuluvat.

Teollisuusliiton Vesa Aallosvirran mukaan työmarkkinaselkkauksessa ei ole kyse pelkästään kilpailukykysopimukseen sisältyneistä työehtojen heikennyksistä.

”Siellä on myös muita erilaisia ansiotasoon jopa 20 prosentin verran vaikuttavia heikennysesityksiä, kuten sairasajan palkkaan liittyviä, palvelusvuosilisään liittyviä ja arkipyhiin liittyviä heikennyksiä”, Aallosvirta luettelee.

Liiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Pauli Takala kertoo poliitikoillekin sanoneensa, että ”samassa veneessä” ollaan ja toivoneensa pikaista sopua, jotta puu kulkisi ja erilaisiksi tuotteiksi jalostuisi.

”Ei tämä ketään hyödytä. Toivon mukaan järki löytyy”, hän sanoo.

Aallosvirta sanoo, ettei kykene arvioimaan, kuinka helppoa tai vaikeaa mainituista lähtökohdista on saada sopu aikaan.

”Mutta sellainen kuva minulla on, ettei kovin hyvältä näytä. Vaikeata tuntuu olevan”, hän sanoo.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI