Metsä

Sahateollisuus ry:n puheenjohtaja Tommi Sneck: ”Kiky-tunneilla on meille vaikutusta, mutta ne eivät ole tämän alan suurin ongelma”

Itsenäiset sahayritykset kokevat joutuneensa pelkiksi pelinappuloiksi Metsäteollisuus ry:n ja työntekijäjärjestöjen Teollisuusliiton sekä Paperiliiton kiistoissa.
Kari Salonen
Sahateollisuus ry:n Tommi Sneck sanoo suomalaisten sahayritysten joutuneen vähentämään tuotantoaan heikon kannattavuuden vuoksi aikaisemmin kuin kilpailijamaiden yritykset. Koskisen Oy:n sahalla Kärkölässä puutavara-autojen kuljettajat purkivat maanantaina tukkikuormia, koska sahan työntekijät olivat lakossa.

Sahatavaran tuotanto laski Suomessa viime vuoden lopulla reippaasti verrattuna edellisvuotiseen. Marraskuussa sahattiin 19 prosenttia ja joulukuussa peräti 28 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Koko viime vuoden tuotantomäärä jäi 11,4 miljoonaan kuutiometriin, mikä oli neljä prosenttia pienempi kuin 2018, Metsäteollisuus ry:n ja Sahateollisuus ry:n tiedoista ilmenee.

Tuotannonrajoituksia ja lomautuksia on ollut useilla yrityksillä vuodenvaihteen molemmin puolin. Niitä on perusteltu sahatavaran heikolla markkinatilanteella ja tuotannon kehnolla kannattavuudella.

Itsenäisiä sahayrityksiä edustavan Sahateollisuus ry:n puheenjohtaja ja Koskisen Oy:n sahajohtaja Tommi Sneck sanoo suomalaisten sahayritysten joutuneen vähentämään tuotantoaan jälleen kerran aikaisemmin kuin kilpailijamaiden yritykset.

”Meillä ei tukin hinta seuraa sahatavaran hinnan laskua kuten kilpailijamaissa.”

Syynä jäykkään puumarkkinaan on Sneckin mukaan Metsä Groupin, Stora Enson ja UPM:n tukin kallis hinnoittelu, jolla metsäkonsernit pitävät kuitupuun hinnan kurissa.

Meneillään olevissa lakoissa itsenäiset sahayritykset kokevat olevansa pelkkiä pelinappuloita suuremmissa kuvioissa.

”Kiky-tunneilla on meille vaikutusta, mutta ne eivät ole tämän alan suurin ongelma. Sen sijaan tukin ja kuidun hintasuhde on todellinen ongelma”, Sneck sanoo.

Koskisen Oy:n tuotantolaitosten lakkotilanteesta hän ei halua kommentoida muuta kuin, että ”enemmän ja enemmän tulee henkilöstöltä kyselyjä mahdollisuudesta päästä töihin”.

Muutamat sahayritykset jatkavat tuotantoa lakosta huolimatta, koska niiden työntekijöistä vain osa kuuluu lakon julistaneeseen Teollisuusliittoon.

Suurimmista sahayrityksistä tuotanto pyörii muun muassa Keitele Groupin ja Versowoodin yksiköissä.

Sahateollisuudessa tuotantoa on jouduttu rajoittamaan myös siksi, että kehnot puunkorjuukelit ovat haitanneet raaka-ainehuoltoa.

Keitele Group kertoi viime viikolla, että sen Alajärven sahalla on tehty nelipäiväistä viikkoa tukkipulan vuoksi joulukuun alusta lähtien.

Sahatavaran varastot ovat edelleen suuret, mutta tarjonnan arvioidaan pienevän, koska myös Venäjällä puunkorjuuta on haitannut leuto talvi.

”Venäjällä hakkuista pitäisi tehdä jäätyneen maan aikaan normaalisti vielä suurempi osa kuin meillä”, Sneck sanoo.

Vielä on hänen mukaansa aikaista arvioida, laskevatko varastot sellaiselle tasolle, että sahatavaran hinnat lähtisivät nousuun.

Jukka Pasonen
Sahatavaran hinnat kääntyivät laskuun yli vuosi sitten.
Katso uusin video
Lue lisää

Westas Group vähentää enimmillään viisi henkilöä Pihlavan sahalla Porissa – uusi tukinsyöttö käynnistyy marraskuun lopulla

Stora Enso aloittaa kuusen sahauksen Honkalahdessa Lappeenrannassa – kuusen osuutta kasvatetaan tuotannossa vähitellen

Westas Group uudistaa ja laajentaa sahalinjaa sekä kuivaamoita Varsinais-Suomen Koskella – investoinnin arvo nousee liki neljään miljoonaan euroon

Euroopan halpa tuhopuu heikentää suomalaisten sahojen kilpailuasemaa – ylitarjonta tuhoalueiden puumarkkinoilla jatkunee vielä vuosia, PTT ennustaa