Sahateollisuus ry:n Kai Merivuori: "Tilanne on kriittinen – Sahojen asettaminen metsäteollisuuden neuvottelujen pantiksi on ollut kohtuutonta" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Sahateollisuus ry:n Kai Merivuori: "Tilanne on kriittinen – Sahojen asettaminen metsäteollisuuden neuvottelujen pantiksi on ollut kohtuutonta"

Sahoja on ajettu ja ajetaan nyt tietoisesti ahdinkoon monelta suunnalta, itsenäisiä sahayrityksiä edustavan Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori sanoo.
Petteri Kivimäki
"Kyse ei ole kiusanteosta eikä lakon murtamisesta, vaan toiminnan jatkumisen ja työpaikkojen takaamisesta", Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori perustelee itsenäisten sahayritysten tuotannon jatkamista lakon aikana.

Paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden uusista työehdoista päästiin sopimukseen Metsäteollisuus ry:n ja työntekijöitä edustavan Paperiliiton välillä maanantaina. Sahoilla sen sijaan Teollisuusliiton lakko jatkuu.

Itsenäisten sahayritysten etujärjestön Sahateollisuus ry:n toimitusjohtajan Kai Merivuoren mukaan sahat ovat joutuneet työmarkkinalla sijaiskärsijöiksi, ja sahojen asettaminen metsäteollisuuden neuvottelujen pantiksi on ollut kohtuutonta

"Työmarkkinaneuvottelukierroksen alusta asti on ollut selvää, että metsäteollisuudessa sahoja koskevat neuvottelut laitettiin ensimmäiseksi solmuun ja avataan viimeiseksi. Kuulemma neuvottelujen vauhdittamiseksi", Merivuori kirjoittaa blogissaan Sahateollisuuden verkkosivulla.

"Yhtä toimialaa ei voi käyttää käsikassarana toisten alojen sopimuksia sorvattaessa", hän arvostelee ja perää tasavertaisuutta työmarkkinaneuvotteluissa.

Itsenäiset sahayritykset ovat pyrkineet pitämään tuotantoa käynnissä lakon aikana.

"Kyse ei ole kiusanteosta eikä lakon murtamisesta, vaan toiminnan jatkumisen ja työpaikkojen takaamisesta. Jokainen euro kassavirtaa on nykyisessä tilanteessa kriittinen."

Sahoilla ei ole takana Merivuoren mukaan sellaisia menestysvuosia, että taseet kestäisivät suuria markkinahäiriöitä – työmarkkinahäiriöistä puhumattakaan.

"Sahoja on ajettu ja ajetaan nyt tietoisesti ahdinkoon monelta suunnalta. Tilanne on kriittinen."

Merivuori harmittelee, että työselkkaukset ovat kiristäneet työntekijöiden välejä sahoilla.

"Ammattiliitto on käyttänyt kovaa kieltä lakon aikana töitä tehneitä työntekijöitä kohtaan riippumatta siitä, ovatko nämä liittoon kuuluneet tai ei. Suu soukemmalla olisivat varmasti paremmin rakentaneet uskottavuutta ja ymmärrystä kuin uhkailemalla."

Hän kysyy, miksi sahojen pitäisi kerätä työntekijöiltään ammattiliiton jäsenmaksuja, jos sen palkkiona ammattiliitto uhkailee ja aiheuttaa murhetta sekä työntekijälle että -antajalle käyttäessään sahateollisuutta vänkänä muissa sopimuksissa.

Metsäteollisuuden ja Teollisuusliiton edustajien on määrä tavata sovittelija huomenna keskiviikkona.

"Toivottavasti neuvottelujen tuloksena saadaan sopimus, josta myös sahateollisuus hyötyy. Jos ollaan sopimassa toisten asioista, on niistä myös huolehdittava", Merivuori viittaa Metsäteollisuus ry:n suuntaan.

Lakon päättyminen sahoilla ei silti takaa hänen mukaansa nykyisessä kilpailuasetelmassa sitä, että sahat loppuvuoden pyörisivät ja työllistäisivät normaalisti.

"Jos ei puukauppa käynnisty, ovat lomautukset sahateollisuudessa erittäin todennäköisiä."

Katso uusin video
Lue lisää

Sahatavaran tuotanto väheni 15 prosenttia – hinnat lähtivät alkuvuonna nousuun viime vuoden alhaiselta tasolta

Puukaupassa kolmas perättäinen yli puolen miljoonan kuution viikko

Kuusitukin kauppa vetää – kuitupuiden kysyntä vaihtelee eri puolilla maata

EU:n metsälinjauksiin liittyy paljon riskejä, joiden torjuminen vaatii kovaa työtä, Metsäteollisuuden Ilkka Hämälä varoittaa