Metsä

Sellun tuotannossa syntyi viime vuonna uusi Suomen ennätys, vaikka metsäteollisuuden koko tuotanto supistui

"Sellu on varmasti valopilkku myös pidemmällä tähtäimellä, sillä sitä käytetään muovin ja valtatekstiilien korvaamisessa", Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen arvioi.
Lehtikuva / Juha Sinisalo
Metsäteollisuuden mukaan sellun tuotannossa syntyi kuitenkin uusi Suomen ennätys.

Metsäteollisuuden tuotanto supistui viime vuonna suhdanteiden painamana. Metsäteollisuuden mukaan sellun tuotannossa syntyi kuitenkin uusi Suomen ennätys, 8,3 miljoonaa tonnia.

Paperin, kartongin, sahatavaran ja vanerin tuotantomäärät putosivat viime vuonna verrattuna vuoteen 2018. Voimakkainta lasku oli paperi- ja vaneriteollisuudessa.

"Sellu on varmasti valopilkku myös pidemmällä tähtäimellä. Sellua käytetään enenevässä määrin esimerkiksi muovin ja valtatekstiilien korvaamisessa, joten kysyntä kasvanee tulevaisuudessakin", arvioi Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen tiedotteessa.

Viime vuonna sellun hinta kuitenkin laski, mikä näkyi johtavien metsäyhtiöiden tuloksissa. Loppuvuotta kohden myös sellun tuotannon kasvu vaimeni.

Sellun tuotannon kasvu vaimeni vuoden loppua kohti

Loka–joulukuussa sellun tuotantomäärä nousi vain 0,3 prosenttia vuoden takaisesta. Alkuvuoden ansiosta vuosituotantoon kirjattiin 2,1 prosentin kasvu.

Paperin vuosituotanto laski noin 14 prosenttia ja kartongin 3 prosenttia edellisvuoden tasosta. Sahatavaran tuotanto vaimeni 4 prosenttia ja vanerin 11 prosenttia.

"Tuotannon heikkeneminen kertoo koruttomasti siitä, että suomalaiset tehtaat ovat mukana kiristyvässä globaalissa kilpailussa. Laskevassa suhdanteessa metsäteollisuuden kilpailukyvystä pitää kaikin keinoin pitää huolta", Jaatinen sanoo.

Katso uusin video
Lue lisää

Puukaupassa jo neljäs perättäinen viikko, kun ostomäärä ylitti viime syksyn vastaavan viikon ostot

Paikallisessa sopimisessa ongelmia

Uutissuomalainen: Rinne höykyttää Metsäteollisuutta kovin sanoin

STTK:n Palola näkee erittäin vaikeaksi löytää vaihtoehtoja työttömyysputken poistamiselle – mutta riittääkö edes se työllisyystavoitteen saavuttamiseen?