Lukijalta: "Metsäteollisuudella lienee kaksi syytä vastustaa vapaata hiilinielukauppaa – ensimmäinen on puun hinta" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Lukijalta: "Metsäteollisuudella lienee kaksi syytä vastustaa vapaata hiilinielukauppaa – ensimmäinen on puun hinta"

"Hiilidioksidipäästöt tulee kompensoida hiilinieluilla niiden, jotka päästöjä aiheuttavat."
Vesa-Matti Väärä
Kuka hyötyy metsien hiilinieluista rahallisesti, miettii lukija.

Matti Mäkelä Metsäteollisuus ry:stä kumoaa ehdotukseni maanomistajien hiilinielukaupasta populistisena. ( MT 9.6.)

Piti sivistyssanakirjasta tarkistaa, mitä populismi on. Populismilla tarkoitetaan kansansuosioon varsinkin demagogisin keinoin tähtäävää politiikkaa, poliittista toimintaa. Demagoginen on kansaa kiihottava, villitsevä.

Vetoaminen populismiin viittaa siihen, ettei kunnollista vastustavaa argumenttia muuten löytynyt ja populismilla pelottelu toimii aina.

Se, että hiilinielut nykykäsityksen mukaan ovat olemassa ja että maanomistajien pitää hyötyä omistamistaan hiilinieluista, näyttäisi Metsäteollisuus ry:lle sopivan.

Metsäteollisuudella lienee kaksi syytä vastustaa vapaata hiilinielukauppaa.

Ensimmäiseksi on pelko, että hiilinielukaupasta saatava tulo maanomistajalle heikentää puun myyntihalukkuutta ja siten nostaa raakapuun hintaa. Viime aikojen miljardivoitot metsäteollisuudessa kertovat, että puun hinnan suuremmat korotukset olisivat olleet mahdollisia.

Toiseksi ilmeisesti valtion kautta tapahtuva hiilinielujen tukeminen on poliittisesti teollisuuden hallittavissa paremmin, kuin hiilinielupörssin kautta, koska valtion tuki ei tule koskaan olemaan niin suuri, että se ohjaisi metsien käyttöä.

Kirjoittaja vihjaa hiilivuodosta, eli että teollisuus siirtäisi tehtaitaan muualle Suomesta hiilinielujen kustannusten takia, vaikuttaa aika erikoiselta, varsinkin kun lukee yritysten vuosikertomuksia. Loppuyhteenvetona kirjoittaja toteaa, ettei yksityisellä rahoituksella voida ilmastoa pelastaa.

Olen täysin eri mieltä, ei ilmasto tiedä kuka hiilinielut maksaa. Hiilidioksidipäästöt tulee kompensoida hiilinieluilla niiden, jotka päästöjä aiheuttavat.

Hiilinielupörssillä Suomen hiilinielut tulevat maanomistajan suostumuksella mukaan ilmaston pelastamiseen, samoin päästöjen aiheuttajat pystyvät osoittamaan toimintansa näillä kaupoilla olevan hiilineutraalia ja samalla kannustaa päästöjen aiheuttajia tehokkaasti toiminnan parantamiseen. Tämä järjestelmä saadaan toimimaan, jos halutaan. Ja kyllä, maanomistajat saavat näin osansa maailman pelastamisesta.

Toinen vaihtoehto on, että valtio perii päästöjen aiheuttajilta päästöveroja ja metsänomistajille maksetaan hiilinieluista pieni osa tukena tai valtio rajoittaa hakkuut suojelulla. Tässä tapauksessa metsänomistajat tulevat menettämään rahaa ja omaisuuden suojaa.

Markku Pudas

Kemi

Kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Puukaupoissa syntyi vuoden pohjalukema – metsäteollisuuden ostot ovat selvästi jäljessä kolmen viime vuoden määristä

EU-komission ohjeistus laittaisi muovipinnoitteiset kartonkituotteet kiellettyjen listalle – ehdotus hidastaa innovointia, metsäteollisuus muistuttaa

Metsäteollisuuden Jaatinen tuomitsee EU:n ja Suomen rahanjakopolitiikan – "Hallituksen talouspolitiikalta on lähtenyt pohja pois"

4H:n hankkeella kasvatetaan Suomen hiilinieluja – nuoret istuttavat taimia käytännön ilmastotöinä