Metsä

Aarre: Kontiotuote käyttää seinähirsiin järeää mäntytukkia – ”Kun metsät hakataan entistä nopeammalla kierrolla, se voi johtaa järeän tukin määrän vähenemiseen"

Pudasjärvellä toimivan Kontiotuotteen uusin syömähammas on painumaton seinähirsi, SmartLog. Yhtiössä seurataan huolestuneena metsien kiertoajan lyhenemistä.
Kari Lindholm
”Arktisesta männystä rakennetut hirsitalot kestävät elämää useiden sukupolvien ajan”, sanoo Kontiotuotteen tehtaanjohtaja Tapio Anttonen.

Kontiotute investoi vuonna 2018 kuusi miljoonaa euroa ristiinliimatun SmartLog-seinähirren valmistukseen. Kyseessä on yhtiön historian suurin investointi. Sen myötä yhtiön tehdasalueelle Pudasjärvelle valmistui uusi 3 500 neliömetrin liimahirsihalli, joka otettiin käyttöön vuoden 2018 lopulla.

Painumaton seinähirsi on tavallista lamellihirttä kalliimpaa, ja se sopii etenkin suurten julkisrakennusten materiaaliksi.

”SmartLogia käytettäessä hirsikehikkoon ei tarvitse mitoittaa painumavaroja, kuten tavallisessa lamellihirressä. Kierretankoja ei tarvitse kiristää jälkeenpäin, ja rakennuksen huolto on helpompaa”, Kontiotuotteen toimitusjohtaja Keijo Anttila selvittää.

Toimitusjohtaja arvioi, että julkisten rakennusten hirsitoimitukset uudella painumattomalla seinähirrellä tulevat kasvattamaan yhtiön liikevaihtoa merkittävästi.

Hirsirakenteen suosiota siivittää julkisrakennuksia piinaavat sisäilma- ja kosteusongelmat. Tämä näkyy siinä, että Kontiotuotteelle saapuvien tarjouspyyntöjen määrä on moninkertaistunut lyhyessä ajassa.

Hirren suosio on kasvussa myös omakotirakentamisessa, vaikka omakotitalojen rakennuslupamäärät ovat laskusuunnassa. Joka viides uusi omakotitalo tehdään hirrestä.

Kontiotuote tarvitsee seinähirsiä varten järeää pohjoissuomalaista mäntytukkia, jonka latvaläpimitta on yli 20 senttimetriä. Tukit ostetaan Pohjois-Pohjanmaalta, Kainuusta ja Etelä-Lapista.

Ostetuista tukeista noin 70 prosenttia on latvasta yli 20 senttimetrin vahvuista. Loppuosa eli 30 prosenttia tukeista on hieman ohuempaa, josta sahataan kappaletavaraa kattoristikkorakenteisiin ja paneeliaihioiksi. Pikkutukkia Kontiotuote ei käytä lainkaan.

Yhtiössä seurataan huolestuneena metsien kiertoajan lyhenemistä erityisesti valtion metsissä, sillä Metsähallitus on Kontiotuotteen suurin tukintoimittaja. Järeän tukin riittävyys jatkossa mietityttää.

”Kun metsät hakataan entistä nopeammalla kierrolla, se voi johtaa järeän tukin määrän vähenemiseen. Lankuista nämä meidän tuotteet liimataan, mutta järeimpiä lankkuja ei voi sahata ohuesta tukista”, huomauttaa Kontiotuotteen tehtaanjohtaja Tapio Anttonen.

Mikä tekee pohjoissuomalaisesta puusta erityistä? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Katso uusin video
Lue lisää

"Pörröefekti, kohtuutalous ja maaseutuistumisen megatrendit tuovat maalle vielä asuntopulan" – Tuomas Kuhmonen toi MTK:n toimihenkilöpäiville tuulahduksen tulevaisuuden Pörsänmäeltä

Yksityisteiden puusiltojen rakentamiseen haetaan vauhtia ideakilpailulla

Aarre: Gutzeitin sellutehdas on tuonut Kotkaan työtä jo reilun vuosisadan – Tehdas ei ollut vain työpaikka, sillä moni sai yhtiöltä myös asunnon

Hyydetulvien riski kasvaa, kun pakkanen kiristyy: "Vedenpinnat voivat nousta nopeasti"