Metsä

Mekaanisen metsäteollisuuden työkiistan sovittelu jatkuu tänään – kiky-tuntien kohtalo on kynnyskysymys sovun syntymiselle

Alan lakko alkoi jo tammikuussa, eikä viime torstaina annettu sovintoesitys kelvannut Teollisuusliitolle.
Metsäteollisuuden ja Teollisuusliiton edustajat istuvat taas tänään neuvottelupöytään. Kuvassa Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén (vas.), valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ja Teollisuusliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus jatkavat tänään mekaanisen metsäteollisuuden työkiistan sovittelua. Alan lakko alkoi jo tammikuussa, eikä viime torstaina annettu sovintoesitys kelvannut Teollisuusliitolle.

Työtaistelutoimet sahoilla sekä vaneri- ja liimapuutehtailla jatkuvat Teollisuusliiton mukaan 8. maaliskuuta saakka, jos sopua ei synny.

Hylätyssä esityksessä kiky-tunnit poistuisivat, mutta näiden sijaan työnantaja voisi muuttaa uudenvuoden-, loppiais-, vappu-, helatorstai- ja itsenäisyyspäiväviikon lauantain sekä pääsiäisen jälkeisen lauantain säännöllisiksi työpäiviksi kolmen arkipyhäviikon osalta.

Lisäksi sovintoesityksessä työntekijöiltä poistuisi arkipyhäkorvaus pitkältäperjantailta sekä helatorstailta.

"Valtakunnansovittelijan esityksessä on palkkaratkaisun osalta hyviäkin piirteitä. Valitettavasti sovintoesityksen kiky-tunteihin liittyvät ratkaisut eivät ole meidän kannaltamme hyväksyttäviä", liiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoi tiedotteessa.

Työnantajia edustava Metsäteollisuus ry olisi hyväksynyt sovintoesityksen. Ehdotus olisi sen mukaan antanut mahdollisuuden hyödyntää kiky-tunteja arkipyhäviikkojen työaikaratkaisuissa.

Mekaanisen metsäteollisuuden lakko alkoi samaan aikaan paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden lakon kanssa.

Kyseisessä työkiistassa saavutettiin ratkaisu viime maanantaina, kun Paperiliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät sovintoehdotuksen. Sopimuksessa palkat nousevat 3,3 prosentilla 25 kuukauden jaksolla ja kiky-tunnit korvattiin pidentämällä tehtaiden käyntiaikaa 24 tunnilla.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI