Metsä

Oulussa kehitettiin läpinäkyvä biomuovi, joka suojaa tehokkaasti auringon UV-säteilyltä ja ilmalta

Uudenlainen biomuovi on valmistettu selluloosasta. Keksintö odottaa patenttia.
Oulun yliopisto
Uusi ympäristöystävällinen biomuovi soveltuu suojaamaan tuotteita suoralta auringonvalolta.

Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikössä on kehitetty uusi läpinäkyvä biomuovi, joka suojaa auringon ultraviolettisäteilyltä toisin kuin perinteiset hiilipohjaiset muovit tai muut biomuovit.

Uusi ympäristöystävällinen biomuovi soveltuu suojaamaan tuotteita suoralta auringonvalolta. Kehittyneitä suojaominaisuuksia tarvitaan myös korkeassa teknologiassa, kuten painettavassa elektroniikassa.

Lisäksi uuden biomuovin ilmatiiviys on 3–4-kertainen tavalliseen PET-muoviin verrattuna. PET-muovia käytetään muun muassa virvoitusjuomapulloissa.

Oululaistutkimus osoittaa, että on mahdollista kehittää biomuoveja, joilla on parempia ominaisuuksia kuin nykyisillä fossiilisista raaka-aineista valmistettavilla muoveilla.

Uudenlaisen biopolymeerin raaka-aineena on käytetty selluloosasta ja hemiselluloosasta saatavia hydroksimetyylifurfuraalia (HMF) ja furfuraalia. Ketjutettaessa nämä kemiallisesti toisiinsa, sekapolymeeriin onnistuttiin saamaan myös UV-säteilyä estävää bisfuraanirakennetta. Menetelmästä on jätetty patenttihakemus.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI