Metsä

Metsäinen valaisin koivuvanerista: Laserleikkurilla taiot kotimaisen puun komeiksi käyttöesineiksi, eikä se käy kukkarolle

Koivuvanerista voi laserleikkurin avulla tehdä lähes mitä vain. Laite löytyy jo muutamien kirjastojen valikoimista.
Tuulikki Viilo
Luonnonsuojelualueen merkki taipuu tunnelmavalaisimeksi, kun taakse laittaa väriä vaihtavan led-nauhan. Vaneria tummempi sävy on saatu aikaan puuvahalla.

Luonnonsuojelualueen merkki on pelkistetyn tyylikäs. Sellaisen saadakseen ei kuitenkaan tarvitse varastaa kylttiä tienposkesta.

Laserleikkurin avulla yksityiskohtaisiakin esineitä on mahdollista tehdä itse. Muutamat kirjastot ovat ottaneet leikkurin laitevalikoimiinsa. Suomessa toimii myös laserleikkauspalveluita tarjoavia yrityksiä.

Laserleikkuri otettiin Helsingin keskustakirjasto Oodissa käyttöön viime vuoden lopussa. Laite on ollut ahkerassa käytössä.

Lasinalusia, lennokkeja, joulukoristeita, pienoismalleja, laitteiden kotelointeja, mediatyöntekijä Sampo Matikainen luettelee kirjastossa tehtyjä esineitä. Eräs teki palapelin puusta ja tulosti sen päälle kirjaston uv-tulostimella kuvan.

Moni on yllättynyt leikkurin kanssa työskentelyn nopeudesta. Laserleikkurilla voi leikata esimerkiksi mdf-levyä, mutta ylivoimaisesti eniten käytetään kotimaista koivuvaneria.

Koivu on tiivistä ja sen leikkausjälki on tasainen. Kaikki koivuvanerit eivät kuitenkaan sovi leikkureihin yhtä hyvin, Matikainen kertoo.

Kari Salonen
Koivuvanerista laserleikatulle 50x50cm merkille tuli Oodi-kirjastossa tehtynä hintaa seitsemän euroa.

Perusvanerissa eli ulkovanereissa käytetään liimaa, joka laserin alla savuaa ja leikkautuu huonommin kuin laserille tarkoitettu vaneri. ”Jos vierekkäin on laserleikkuriin tarkoitettua vaneria ja ulkovaneria, ulkovanerissa on yleensä tummemmat saumat ja liimajäljet.”

Luonnonsuojelualueen merkin muotoisen kappaleen leikkaamiseen kone tarvitsee ensin kuvan merkistä. Mikä tahansa netistä ladattu kuva ei käy. JPG-tiedostot muodostuvat jopa miljoonista yksittäisistä pikseleistä. Ne eivät sovellu laserleikkaukseen.

Kari Salonen
Laserleikkurin hyödyntäminen on sujuvaa, kun kuva on tehty vektorimuotoon. Yleisimmin käytetään Adobe Illustratoria.

Vektoritiedostot muodostuvat pikseleiden sijaan viivoista. Niitä voi esimerkiksi skaalata kuinka suureksi tahansa ilman, että kuvan laatu kärsii. Yritysten logot tehdään usein vektorigrafiikkana. Yleisin ohjelma vektorien tekoon on Adobe Illustrator. Osa käyttää myös maksutonta Inkscape-ohjelmaa.

Tuulikki Viilo
Vanerista saa leikattua leikkurilla yksityiskohtaisiakin esineitä.

Sopivaa kuvapohjaa ei välttämättä tarvitse tehdä edes itse. Kirjoittamalla Googlen kuvahakuun vaikkapa ”tree vector” tai ”tree svg” löytää leikattavaksi sopivia kuvia puista.

3D-printtereihin verrattuna laserleikkureista on puhuttu julkisuudessa melko vähän. ”Laser on vanhempaa teknologiaa – vaikka se onkin melkoinen scifi-laite.”

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI