Metsä

Työtaisteluiden sijaiskärsijöiksi joutuneita urakointiyrityksiä uhkaavat konkurssit, metsäalan yrittäjäliitot varoittavat

Tämän vuoden alkupuoliskosta on tulossa resursseihin nähden jopa historiallisen hiljainen, Koneyrittäjät ja Metsäalan Kuljetusyrittäjät arvioivat.
Markku Pulkkinen
Puunkorjuu ja -kuljetukset ovat käyneet kuukausia vajaateholla, kun poikkeuksellisen leudon talven lisäksi metsäteollisuuden työtaistelut ovat pysäyttäneet osan koneista. Kuva on otettu tammikuussa Akaassa Pirkanmaalla.

Metsäteollisuuden työmarkkinakiistojen aiheuttamista tehtaiden ja puunkorjuun pysähdyksistä kärsivät kohtalokkaimmin puunkorjuu- ja puunkuljetusyrittäjät. Osaa uhkaa kassakriisi ja konkurssi, Koneyrittäjät ry ja Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry toteavat avoimessa kirjeessään, joka on osoitettu työmarkkinapöydässä ratkaisua etsiville osapuolille.

Urakointiyrityksistä on tulossa yrittäjäliittojen mukaan työmarkkinatalven suurimmat kärsijät, kun työtaistelut ovat johtaneet poikkeuksellisiin toimiin metsäalan urakoinnissa keskellä muutenkin poikkeuksellisen haastavaa talvea.

Iso asiakas jopa keskeytti puunkorjuun ja puunkuljetuksia lakkoihin vedoten, kirjeessä viitataan Metsä Groupiin.

Liitot huomauttavat, että metsäteollisuusyrityksiin ei tuotannon pysäyttäminen vaikuta niin dramaattisesti kuin urakointiyrityksiin.

Urakointiyritysten talous ja tuloksentekokyky on pitkäaikaisseurannan perusteella ollut keskimäärin huono jo vuosia.

Puunkorjuu- ja puunkuljetusyritysten pitkään jatkunut huono tilanne kärjistyi keskitalven seisahdukseen urakoinnissa.

Viime vuoden neljän viimeisen kuukauden hakkuumäärät olivat liki 15 prosenttia edellisvuotta alhaisemmat.

"Alkuvuodesta 2020 kesään asti tullee resursseihin nähden jopa historiallisen hiljainen", Koneyrittäjät ja Metsäalan Kuljetusyrittäjät arvioivat.

"Puunkorjuu ja kuljetukset ovat käyneet kuukausia vajaateholla.  Pienyritykset ovat joutuneet lomautuksiin ja sopeutustoimiin. Monessa yrityksessä alkavat kassavarat ja luottolimiitit olla käytetty."

Metsäteollisuuden puunhankinnan alihankintayrityksinä toimivia urakointiyrityksiä on noin 1 500. Ne työllistävät noin 10 000 henkilöä ja liikevaihtoa niissä syntyy runsas miljardi euroa vuodessa.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI