Metsä

Avohakkuu jakaa lukijat: Mistä saataisiin metsiin parempia aukkoja?

MT:n lukijat ottivat Facebookissa kantaa Hanna Sarkkisen yliökirjoitukseen.
Kari Salonen
Puolen hehtaarin uudistusala avohakkuun jälkeen.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen kirjoitti MT:n mielipideosastolle yliökirjoituksen, jossa hän kuvaili avohakkuiden ajan olevan ohi. Hän korostaa jatkuvan kasvatuksen menetelmän olevan huomattavasti edullisempi sekä ympäristö- että taloudellisista näkökulmista.

Lukijat ottivat asiaan kantaa Facebookissa. Monet olivat Sarkkisen ajatuksia vastaan, mutta myös jatkuva kasvatus sai runsaasti kannatusta. Avohakkuiden jättämät aukot harmittivat erityisesti metsässä paljon liikkuvia.

"En osaa ottaa kantaa tuohon tuloasiaan, mutta muuten metsässä liikkuvana marjastajana, tämä nykyinen aukkohakkuu on tuhoisa", Harri Ikäheimonen kirjoittaa.

"Aukoilla ei pysty liikkumaan mätästyksen takia ja marjasato on menetetty vuosikymmeniksi. On vain vaikeakulkuista ryteikköä ja hirvikärpäsiä."

Pauli Nurminen arvioi, että Sarkkisen kannassa on osittain perää.

"Varsin moni niin sanotun tehometsätalouden kannattaja ja muka niiden oppien mukainen metsänomistaja kyllä tehokkaasti hoitaa puustoaan ja ottaa maksimaalista tuottoa. Mutta auta armias, kun tulee päätehakkuun jälkeinen tilanne ja pitäisi saada uusi metsä alkuun, niin johan ollaan niin laihialaista kuin olla saattaa", Nurminen luonnehtii.

"Omalle kohdalle näitä sankareita on osunut kohdalle montakin. Kaikki mahdollinen kyllä metsästä otetaan, mutta euroakaan ei oltaisi valmis sinne laittamaan. Jos ja kun se kerran niin vaikeaa monelle on, niin kiellettäköön heiltä myös avohakkuut."

Eija Puumalainen on samoilla linjoilla.

"Nämä "metsänhoidolliset avohakkuut ovat aika karmeannäköisiä muutaman vuoden. Eikö siihen reunaan voisi jättää puita suojavyöhykkeeksi?"

Myös harventamaton metsä on melkoinen ryteikkö, Asko Haapaniemi muistuttaa.

"Melko lailla olennaisempaa olisi hoitaa nuo risukot kuntoon. 5-10 metriset riu'ut kaatuu maata myöten seuraavan tykkylumen tullen. Raivatut ja harvennetut pysyy pystyssä paremmin. Raivaussaha on parasta apulantaa."

Hänen mielestään välillä on vain pakko vetää aukoksi.

¨"Totta kyllä, että aukosta katoaa marjat joksikin aikaa ja pulmia ihmepuskien ja heinän kanssa. Monesti myös joutuu raivaamaan istutustaimet veks päältä, kun alta alkaa puskea parempilaatuista luonnontainta."

Matti Toivosen mielestä jatkuva kasvatus on järkevämpää.

"Metsissä aika paljon kulkeneena sanoisin, että harsintahakkuu on ainoa oikea tapa hoitaa metsiä. Ei välttämättä se tuottoisin ja ihan väärä tapa se oli silloin, kun metsätalousteknikoksi opiskelin. Se vaan ainoa tapa, että se metsä ja lompsa on aina 'kunnossa'."

Lue lisää:

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja: "Avohakkuiden aika on ohi"

Metsän jatkuva kasvatus ei ole yleistynyt – tässä syyt

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Vastuullinen metsänhoito mietityttää Pirkanmaan seurakuntia – "Seurakunnissa tarvitaan viisautta kestävään metsäomaisuuden hoitoon”

Sanna Marin: Suomi tarvitsee metsäteollisuuden investointeja, eikä niitä pidä nähdä uhkana metsillemme

Tutkijat: Puroluonto kärsii avohakkuiden ja metsäojitusten yhteisvaikutuksesta

"Metsäasioita kommentoidaan usein yksipuolisesti, ilman että asioista otetaan selvää" – harmittelee hausjärveläinen Marja Tolonen