Metsä

Etelässä pottiputki laulaa - lämmin sää vauhdittaa puuntaimien istuttamista

Touko-kesäkuun vaihteessa koko maassa istutetaan noin 8,5 miljoonaa puuta viikossa.
Kari Salonen
Suurimpien metsänhoitoyhdistysten istutusmäärät lasketaan miljoonissa taimissa.

Metsuri Jani Pöllänen ottaa pottiputken tottuneesti käteen ja lyö sen maahan. Kuuluu kolahtava ääni, kun putken metallileuat napsahtavat kiinni. Pölläsen on tarkoitus istuttaa päivän aikana jopa kaksi tuhatta kuusentainta kuuden hehtaarin aukkoon.

"Pyrin tulemaan aikaisin työmaalle. Aamuisin ei vielä ole liian kuuma", Pöllänen tokaisee.

Länsi-Uusimaan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Kyösti Lautanen kertoo, että istutusmäärät ovat kasvaneet viime vuodesta. Alueelle istutetaan 700 000 tainta.

Taimien istutuskausi on vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa, missä työ aloitettiin viime viikolla. Pohjoisemmassa Suomessa, jossa maa on vielä osittain routainen, istutusta saadaan odottaa vielä ainakin viikko. touko-kesäkuun vaihteessa koko maassa istutetaan noin 8,5 miljoonaa puuta viikossa.

"Pyrimme aloittamaan istutukset mahdollisimman aikaisin. Taimibisnes on bisnestä ja istutus kannattaa aloittaa ennen kuin taimet on myyty muualle", Lautanen sanoo. Istutuksia tehdään sään salliessa pitkälle syksyyn asti. Kasvukauden ollessa aktiivisimmillaan istutuksista pidetään taukoa. Uusi kasvusto on tällöin turhan herkkä katkeamaan.

Taimi-istutusten määrää voi seurata laskurista osoitteessa www.mhy.fi tai www.mtk.fi. Suomessa metsänhoitoyhdistykset istuttavat 70 miljoonaa tainta yksityismetsiin.

Tänä keväänä taimia on istutettu tähän mennessä 6,5 miljoonaa kappaletta. Suurimpien metsänhoitoyhdistysten istutusmäärät lasketaan useissa miljoonissa taimissa.

Yhteensä Suomessa istutetaan noin 150 miljoonaa tainta. Tästä kaksi kolmasosaa menee yksityismetsiin metsänhoitoyhdistysten, metsäteollisuuden ja metsäpalveluyrittäjien kautta. Loput istutetaan valtion, seurakuntien, kuntien ja muiden yritysten metsiin.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Kirjanjulkistaja Björn Wahlroos: "Metsäteollisuuden tulevaisuus on valoisampi kuin koskaan"

Metsä on Suomen kivijalka

Vain puolet Järvi-Suomen maatiloista pystyy enää maksamaan kaikki laskut ajallaan, MTK:n alueellinen kysely kertoo

Maatalouden alasajo etenee isolla rytinällä