Metsä

”FSC-sertifiointi vesittynyt Ruotsissa”

Ympäristöjärjestöjen ajama FSC-sertifiointi on vaikeuksissa Ruotsissa. Paikalliset ympäristöjärjestöt ovat pettyneet sertifiointiin.
Jarmo Palokallio

Ruotsalaisten ympäristöjärjestöjen mielestä FSC-sertifiointi ei ole turvannut luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi FSC-organisaatio ei ole reagoinut havaittuihin rikkomuksiin.

Swedish Society for Nature Conservation julkaisi noin vuosi sitten laajan raportin, joka keskittyi FSC:n puutteisiin. Järjestö on erityisen pettynyt siihen, että FSC ei ole tehnyt mitään virheiden korjaamiseksi.

”Yhtiöt hakkaavat ja pirstovat Ruotsissa surutta vanhoja metsiä. Siitä huolimatta ne saavat niiden puista valmistettuihin tuotteisiin ympäristöjärjestöjen suositteleman FSC-leiman”, summaan järjestön varapuheenjohtaja Karin Åström .

Ympäristöjärjestöjen edustajat suomivat etenkin Bergvik Skog -yhtiötä. FSC:n sääntöjen toteutumista seuraava Det Norske Veritas on antanut yhtiölle lukuisia huomautuksia sääntöjen rikkomuksista.

Ympäristöjärjestöjen mukaan yhtiön toiminta ei ole siitä muuttunut. Ne haluavat siksi poistaa FSC-sertifikaatin Bergvik Skogilta.

”Bergvik Skogin esimerkki osoittaa, että FSC on vesitetty. Se huolestuttaa sekä vastuullisia metsänomistajia että kuluttajia”, sanoo Åström.

Bergvik Skog on Ruotsin suurimpia metsänomistajia. Sillä on Ruotsissa 2,3 miljoonaa hehtaaria metsää. Yhtiön suurin omistaja on Stora Enso, joka omistaa siitä 43 prosenttia.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI