Jahtikauden traaginen alku: Metsästyskoira ammuttiin kaislikkoon - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Jahtikauden traaginen alku: Metsästyskoira ammuttiin kaislikkoon

Kokenut metsästyskoira ammuttiin lähietäisyydeltä. Tapaus on Metsästäjäliiton mukaan poikkeuksellinen.
Teemu Riekkinen
Tuntekaa metsästyskaverinne ja vaatikaa turvallisuuden ehdotonta noudattamista, muistuttaa koiransa menetystä sureva metsästäjä.

Metsästyskauden avaus sai poikkeuksellisen ikävän päätöksen, kun metsästäjä ampui epähuomiossa koiraa.

Kuopiolaisen Teemu Riekkisen saksanseisoja Felix oli ollut metsällä monta kertaa aiemminkin.

"Tästä syksystä oli tuleva 10-vuotiaan seisojalleni lupaava, tiedossa oli maastot jossa runsaasti metsälintua ja isännällä aikaa. Yhteiset vuodet olivat tarjonneet jo yhdeksän hyvää kautta. Terveys oli koiralla kohdallaan ja kuntokin hyvä", Riekkinen kertoo Facebookissa jakamassaan kirjoituksessa.

"Kohtalo päätti kuitenkin karulla tavalla toisin. Metsästyskauden avauksessa saman metsästysseurueen toinen metsästäjä ampui noudossa ollutta koiraani lähietäisyydeltä päähän."

Riekkinen kahlasi vyötäisiään myöten kaislikkoon hakeakseen täysin poissa tolaltaan olevan koiran pois.

Hän havaitsi, että koiran toinen silmä oli puhki ja kaulassa oli useita osumia. Koira oli shokissa, eikä liikuttanut kunnolla oikeaa eturaajaansa.

"Kaikki päättyi tuntia myöhemmin katkeriin kyyneliin eläinlääkäri päivystyksen röntgenpöydällä. Hyvä ystäväni oli poissa, makasi elottomana kuraisena myttynä kehon lämmön pikkuhiljaa hiipuessa. Kaikki suunnitelmat murenivat ja pää täyttyi tuskaisella huudolla, ettei tämä voi olla totta."

"Vaikka tapahtunut on vahinko niin se kuitenkin tuli käsittämättömän huolimattomuuden ja piittaamattomuuden seurauksena. Lyhyt ampumamatka, epätietoisuus mitä ammutaan", Riekkinen harmittelee.

Metsästäjäliiton metsästyskoira-asioihin erikoistuneen koulutuspäällikkö Ere Grenforsin mukaan on poikkeuksellista, että koirat vahingoittuvat metsällä.

"Nykyisessä tehtävässäni olen ollut kymmenen vuotta, mutta en ole moista kuullut", Grenfors pahoittelee.

Koirien käyttö metsästyksessä on viime vuosina yleistynyt. Metsällä näkee nykyisin myös metsästyskortittomia koiranohjaajia, jotka haluavat koiralleen rodunomaista käyttöä.

Metsästäjäliitossa halutaan edistää koirien käyttöä. Niiden avulla saalis saadaan varmemmin pois maastosta. Metsästyskoiralle tärkeää on hallittavuus: koiran on pysyttävä paikallaan käskystä.

"Olemme toivoneet, että aina olisi oma tai kaverin koira mukana kun ollaan sorsastamassa."

Ruotsissa noutavan koiran käyttö on pakollista lintumetsällä.

Kokonaisuudessaan metsästysonnettomuuksien määrä on Metsästäjäliiton mukaan laskussa.

"Turvallisuus on parantunut vuosi vuodelta. Metsästäjämääriin nähden vahingot ovat vähentyneet."

Turvallinen aseen käsittely on kuitenkin kaiken a ja o, Grenfors painottaa.

Samaa tähdentää koiransa menettänyt metsästäjä.

"Älkää riskeeratko koirianne tai toisianne, älkää ampuko mitään mitä ette varmasti tunnista tai ette ole varmoja laukauksen turvallisuudesta. Ampumatta jätetty laukaus ei kauaa harmita. Lähtekää tarvittaessa pois porukoista jossa sinua tai koiraasi ei arvosteta niin paljon, ettei henkenne tai terveytenne merkitse riistan saamisen sijaan. Muistakaa että koiranne elämä on teidän käsissänne.

Mikään ei tuo koiraani takaisin. Tapahtunut tulee kulkemaan mielessäni loputtomana painajaisena."

Lue lisää

Ulkomailla ei aina ymmärretä Sibeliusta – Silloin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali saa selittää, että säveltäjänero oli myös masentunut alkoholisti

Lukijalta: Miksi hirvien kaatolupia ei myönnetä huomattavasti enemmän? Eräs kansanedustaja kertoi minulle syyn selkokielellä

Runsas hirvikanta on moniongelmainen

Ministeriön päivitettävä valkoposkihanhistrategia