Kelkoilla rellestetään luvatta yksityismailla – mainonta houkuttaa umpihankeen - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Kelkoilla rellestetään luvatta yksityismailla – mainonta houkuttaa umpihankeen

Moottorikelkkailijoiden jälkiä näkyy vuosittain paitsi valtion mailla, myös yksityismetsänomistajien taimikoissa.
Metsähallitus
Metsähallituksen mailla Pudasjärven Syötteen Karsikkokankaalla oli ajettu toissa viikonlopun aikana luvattomasti moottorikelkoilla. Kelkat katkoivat taimia ja aiheuttivat niihin vaurioita, jotka pilaavat tulevan tukkiaineksen.

Luvaton kelkkailu on Pohjois-Suomessa jokakeväinen ongelma. Hohtavat hanget houkuttelevat moottorikelkkailijoita ajamaan myös reittien ulkopuolella. Reittien ulkopuolella ajaminen vaatii kuitenkin maanomistajan luvan.

Kuusamon metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Maunu Kilpivaara kertoo, että hän saa vuosittain muutamia puheluita metsänomistajilta, joiden taimikoissa on ajeltu moottorikelkoilla.

"Joskus metsässä on vain yksi jälki, mutta joskus on ajeltu ympäriinsä", Kilpivaara kuvailee. Asiaa on vaikea valvoa. Omistaja voi asua kaukana metsistään.

"Kelkkareittejä tarvitaan, jotta paine ajaa umpihangessa vähenisi", Kilpivaara painottaa.

Poliisi tutkii Syötteen tapausta

Metsähallitus huomasi viime viikolla valvontakierroksellaan, että valtion metsätalousmaalla Pudasjärven Syötteellä taimikoita oli tuhoutunut luvattoman kelkkailun vuoksi kymmenen hehtaarin alueella.

Karsikkokankaalla kymmenenvuotiaassa männyntaimikossa oli ajeltu sikin sokin. Tiimiesimies Rami Nisseman mukaan tulevaa tukkiaineista on menetetty ja hangen päällä näkyvää puustoa kasvatetaan nyt lähinnä kuitupuuna.

"Uudelleenviljely ei kuitenkaan ole järkevää", hän sanoo.

Vahinkojen rahallinen arvo on 500–800 euroa hehtaarilta eli kokonaismääräksi muodostuu noin 5 000–8 000 euroa.

"Kelkan jälkiä näkyi myös yksityismailla Karsikkokankaan eteläpuolella", Nissema lisää.

Hän haluaa muistuttaa, että luvaton kelkkailu taimikossa on ilkivaltaa, josta aiheutuu mittavat vahingot metsänomistajalle.

Syötteen tapauksessa Metsähallitus on tehnyt rikosilmoituksen. Asiaa tutkii Pudasjärven poliisi.

Videot antavat esimerkin

Koillismaalla toimiva Metsähallituksen erätarkastaja Jani Suua kertoo, että umpihangessa kelkkailu on lisääntynyt usean vuoden ajan.

Buumia ovat lisänneet mainosvideot, joilla kelkkailijat paahtavat umpihangessa. Suuan mukaan kelkkamyyntikin painottuu umpiselle sopiviin, pitkiin vuoristokelkkoihin, vaikka niille sopivia käyttöpaikkoja on Suomessa vähän.

"Kansallispuistoakaan ei aina kunnioiteta, vaan kelkanjälkiä on näkynyt myös Syötteen ja Riisitunturin kansallispuistojen alueella", Suua paheksuu.

Luvaton kelkkailu mustamaalaa koko harrastajakunnan mainetta, vaikka suurin osa toimii sääntöjen mukaan.

"Urilla ajaa luvallisesti satoja kelkkailijoita. Nämä 2–7 hengen porukat, jotka ajavat luvatta reittien ulkopuolella, saattavat tehdä paljon tuhoa."

Suua kertoo, että erävalvonta on kuitenkin tuottanut tulosta. Tämänkin talven aikana hänen haaviinsa on Koillismaalla tarttunut kymmeniä ilman lupaa kelkkailleita.

Lue lisää

Lapista löytyi todellinen raakkuvanhus, jolla on ikää jo 208 vuotta – sen elämä alkoi vuotta ennen kuin Helsingistä tuli maamme pääkaupunki tai Napoleon teki epäonnisen sotaretkensä Venäjälle

Metsähallitus jyrähtää retkeilijöille: Jos metsäpalovaroitus on voimassa, avotulta ei saa tehdä edes kansallispuistojen ja muiden retkeilykohteiden valmiilla tulentekopaikoilla

Kansallispuistojen korjausvelkaa kiritään lähivuosina kiinni kymmenillä miljoonilla euroilla

Eräluvat-sovellus on julkaistu – nyt sillä voi hankkia kalastusluvan ja maksaa kalastonhoitomaksun