Metsä

Kiinalaisten jättihanke Kemissä odottaa hallituksen biopäätöksiä

Kiinalaista Kaidia houkuttaa Suomeen 40 prosentin bio-osuus liikenteen polttoaineissa. "Seuraamme sen toimeenpanoa ja lakiin siirtymistä", toimitusjohtaja Pekka Koponen sanoo.
Timo Lindholm
Kemiin ja Kemijärvelle suunnitelluista biojalostamoista ei vielä ole tehty rakentamispäätöksiä. Kemijärven biojalostamon tontin viereen rakennetaan parhaillaan Suomen suurinta puuterminaalia.

Kiinalainen Kaidi odottaa Suomen hallitukselta päätöstä, jolla liikenteen polttoaineiden bio-osuuden nosto 40 prosenttiin varmistuu. Hallitusohjelmaan kirjattu tavoite on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä.

Kemiin suunniteltu Kaidin biojalostamo maksaisi noin miljardi euroa.

Kaidi Finlandin toimitusjohtajan Pekka Koposen mukaan kiinalaisten kiinnostus investoida Kemiin perustuu siihen, että Suomen biopolttoainepolitiikka kulkee Euroopan kärjessä ja näyttää suuntaa. Hallituksen linjaama bio-osuustavoite on oleellinen osa politiikkaa.

"Seuraamme sen toimeenpanoa ja lakiin siirtymistä."

Biojalostamo tuottaisi Ajoksen sataman teollisuusalueella puuperäisiä polttoaineita 200 000 tonnia vuodessa. Kolme neljännestä olisi uusiutuvaa dieseliä ja loput uusiutuvaa bensiiniä.

Investointipäätös on Koposen mukaan mahdollista tehdä jo tänä vuonna.

Kemin biojalostamon lisäksi Lappiin kaavaillaan toista suurinvestointia.

Kemijärvi-konsortion työtä jatkava Boreal Bioref suunnittelee biojalostamoa, joka valmistaisi papereihin ja kartonkeihin käytettävän havusellun lisäksi liukosellua tekstiileihin sekä mikrokiteistä sellua lääkkeisiin ja eläinten rehuihin.

Kemin ja Kemijärven hankkeet merkitsisivät yhteensä lähes kahden miljardin euron investointeja. Rakentamispäätökset puuttuvat, mutta niiden valmistelu on hyvässä vauhdissa.

Lue aiheesta lisää perjantain Maaseudun Tulevaisuudesta viikonvaihdesivulta.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Yle uutiset: Stora Enson Imatran tehtaita käynnistetään alasajon jäljiltä – UPM:n Lappeenrannan biojalostamossa palovahinkoja korjataan yhä

"Kyllä me tehdas Kemijärvelle tehdään" – sellutehdashanke etenee, vakuuttaa hankkeen vetäjä

Neste valitsi Rotterdamin uuden jalostamon sijaintipaikaksi Porvoon sijasta – Porvoon kaupunki pitää päätöstä ikävänä

Kemianteollisuus pysyi Suomen suurimpana vientialana myös koronavuoden, uusien tilausten yhteisarvo ennätyslukemissa