Metsä

Klapikauppa uudistuu

Polttopuukaupassa palvelun merkitys korostuu tulevaisuudessa. Joensuulainen Halkotupa toimittaa asiakkaalle katoksen ja pinoaa polttopuut. Tulevaisuudessa asiakkaat saattavat haluta uunin sytytyksenkin palveluna.
Markku Vuorikari

Joensuulainen Halkotupa on reilun vuoden ajan toimittanut asiakkailleen ensin pienen halkoliiterin ja käynyt sen jälkeen säännöllisesti täyttämässä liiteriin valmista kuivaa puuta.

Palvelun ostaneille yritys varaa koko talveksi puuta varastoihinsa. ”Asiakkaat voivat olla varmoja, että puut eivät lopu, vaikka olisi kuinka kovat pakkaset ja muilla kauppiailla puut lopussa”, halkotuvan toinen yrittäjä Henri Lappalainen lupaa.

Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Lauri Sikanen kertoo, että Liperin ja Joensuun seudulla on ollut jo yli kymmenen vuotta sitten vastaavanlaista halkopalvelua. Hän uskoo, että nyt palvelulle on entistä enemmän kysyntää.

”Olen kuullut ihmisten jo kyselevän palvelua, jossa joku kävisi tekemässä mökkiin tulet valmiiksi, ennen kuin lomalainen tulee paikalle”, hän toteaa.

Halkotuvalla on nyt noin 20 asiakasta. Tavoitteena on kasvattaa luku sataan.

Katso uusin video: Näin sutjakasti sahapihan tukkikoura muuttuu lumiauraksi
Lue lisää

Teollisuuspuun hakkuut notkahtivat selvästi alle 60 miljoonaan kuutiometriin

Video: Näin klapi kuplii, kun se on tarpeeksi kuiva – tämä temppu ei kaikilla kalikoilla onnistu

"Osa ostajista kertoo, että kesällä kuluu jo enemmän klapeja kuin talvella" – kesäpolttoon on kaksi isoa syytä

Polttopuut lähes päätuotantosuunta: Viljasen tilalla klapikone siirretään tositoimiin maaliskuussa