Metsä

Klapikone kaivurissa pilkkoo 2,4 kuutiota tunnissa

Insinööri Yrjö Rauniston kehittämä klapikone muistuttaa etäisesti hakkuukoneen harvesteripäätä, joka on asennettu kaivukoneeseen.
Kimmo Haimi

Insinööri Yrjö Rauniston mukaan Croco-klapikone on selvästi nykyisiä nopeampi. Sillä pilkkoo 2,4 kiintokuutiota puuta tunnissa ja sen käyttöön tarvitaan vain yksi mies.

”Kun klapin tekoon riittää yksi kuski, säästö on melkoinen. Kuski saa kaiken lisäksi istua ilmastoidussa hytissä. Klapiyksikköä kohti työteho nousee ainakin puolella. ”

Croco pystyy käsittelemään yli 10 metriä pitkiä runkoja 40 sentin läpimittaan asti. Klapien pituus on maksimissaan 50 senttiä. Kone on tehokkaimmillaan järeän puutavaran käsittelyssä.

Koneeseen saa puoliautomatiikan, joten kuskin tehtäväksi jää klapien katkaisusta päättäminen.

Halkaisupää on helposti vaihdettavissa puutavaralle sopivaksi. Erilaisia teriä on neljästä kuuteen.

Se vähentää silppua ja takaa klapien oikean koon. Terien vaihtoon idea on saatu revolverista ja patentti on haussa.

”Parasta koneessa on rungon vahvuus. Se on käytännössä vääntymätön”, Raunisto sanoo.

”Sen lisäksi kone on niin yksinkertainen, että se on maajussinkin huollettavissa. Huolto on lähinnä rikkoutuneiden hydrauliikkaletkujen vaihtoa.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hirvituhot aiheuttavat vuosittain miljoonien kuutioiden kasvutappiot Ruotsissa

Stora Enso suunnittelee Tšekkiin ja Itävaltaan uusia puutuotteiden tuotantolaitoksia – investointien arvo olisi 90 miljoonaa euroa

Sunilan ligniinistä ryhdytään tekemään puupohjaista hiiltä kännyköiden ja sähköautojen akkuihin – Stora Enso rakentaa koelaitoksen Kotkaan

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI