Kokematon raivaaja sahasi kaverin jalkaan, työnantajalle sakot - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Kokematon raivaaja sahasi kaverin jalkaan, työnantajalle sakot

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingin kaupungin sekä työnjohdosta vastanneet sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.
Sami Karppinen
Raivaussaha on vaarallinen työkalu, jonka käyttöön työntekijää pitää perehdyttää.

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomion tapauksessa, jossa työntekijöillä teetettiin työtä raivaussahalla ilman perehdytystä tai valvontaa.

Kausityöntekijälle ja puutarha-apulaiselle oli annettu tehtäväksi raivata pientä puustoa ja pensaikkoa aidan ympäriltä. Kausityöntekijä käytti raivaussahaa ensimmäistä kertaa.

Kun puutarha-apulainen näki kesätyöntekijällä olevan vaikeuksia sahan käytössä, hän riensi tätä auttamaan. Saha kimposi kuitenkin yllättäen puusta ja aiheutti apuun tulleelle vakavia vammoja jalkaan. Vahinko sattui lokakuussa 2014.

Helsingin kaupungin rakentamispalvelun Staran tuotantopäällikkö, vastaava työnjohtaja ja työnjohtaja saivat 20 päiväsakon rangaistuksen työturvallisuusrikoksesta. Kaupunki sai 5 000 euron yhteisösakon.

Käräjäoikeuden mukaan raivaussaha on vaarallinen työväline, jonka käyttö edellyttää erityistä työolojen ja työtapojen tarkkailua. Kokeneemman työntekijän virhearviointi mennä liian lähelle raivaussahaa ei poistanut työnantajan vastuuta työturvallisuudesta.

Katso uusin video
Lue lisää

MT:n lukijat kertovat metsässä sattuneista tapaturmista – "Kypärä ja sahan turvavarusteet pelastivat henkeni"

Työntekijän sormet jäivät puristuksiin makkaranpakkauskoneeseen – tamperelaiselle lihanjalostusyritykselle ja sen johtajille sakkoja työtapaturmasta

Kaiken ikäiset kompuroivat joskus – kaatuminen on yleisin tapaturma maatilalla

Etsinnässä turvallisin maatila – voittajalle luvassa 5 000 euroa