Metsä

Konkurssiin menneen ProfiPron yrittäjä: Vaatimus vähäpäästöisistä moottoreista ja asiakasrahoituksen puute kaatoivat

Nivalassa valmistettuihin Profi-metsäkoneisiin tehtiin mittava kehitystyö. Nyt valmistusta aikoo jatkaa ruotsalainen yritys.
Pekka Fali
Profi-metsäkoneita valmistettiin Nivalassa. Konkurssiin ajautuneen suomalaisyrityksen tuotteiden valmistus saattaa jatkua Ruotsissa.

Suomalaisten Profi-harvennushakkuukoneiden valmistus voi saada jatkoa Ruotsissa, uutisoivat Koneviesti ja ruotsalainen Atl-lehti. Profi-koneita Pohjois-Pohjanmaan Nivalassa valmistanut ProfiPro Oy ajautui konkurssiin kesällä ja tehtaan toiminta päättyi.

Yrittäjä Tarmo Vuolteenaho osti ProfiPron vuonna 2011 ja hän oli konkurssiin asti koneyrityksen toimitusjohtajana. Hän ei voi kertoa konkurssipesän nykytilanteesta, mutta yrityksen talousongelmien pääsyyt olivat hänen mukaansa pitkään jatkunut Suomen talouden lama, siitä johtunut asiakasrahoituksen puute ja mahdottomiksi muuttuneet pakokaasumääräykset.

"Puhtaat moottorit tulivat pienelle firmalle liian kalliiksi. Dieselmoottoreihin piti saada aikaan noin tuhat kertaa pienemmät typpioksidipäästöt", hän sanoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Vuolteenaho muistuttaa, kuinka suuria ongelmia valtavilla autonvalmistajilla on ollut päästöjen alentamisessa.

"Metsäkoneella olosuhteet ovat vielä hirveän paljon vaativammat kuin autoilla. On kylmä ja koneet seisovat välillä."

Yritys joutui testaamaan paljon ja tekemään prototyyppejä, mikä aiheutti paljon kustannuksia.

Asiakkaiden rahoitusongelmat alkoivat olla isoja vuonna 2014. Kotimaiset asiakkaat olisivat ostaneet koneita, mutta heille ei myönnetty rahoitusta. ProfiPro suuntasi myyntiponnistelut ulkomaille.

"Olimme isoissa tarjouskilpailuissa ympäri maailman, muun muassa Kiinaan ja Venäjälle."

Venäjän kauppa joutui vaikeuksiin Ukrainan kriisin, pakotteiden ja ruplan arvon syöksymisen myötä. Kiinaan kaupanteko edistyi lupaavasti. Kymmenen koneen testikaupat ehdittiin jo kätellä ison kiinalaisasiakkaan kanssa. Aika loppui kuitenkin kesken, kun rahoituksen löytäminen oli vaikeaa. Vuolteenahon mukaan rahoittaja lopulta löytyi, mutta liian myöhään. ProfiPro oli ehditty kahta viikkoa aikaisemmin hakea konkurssiin.

Profi-koneiden valmistuksen jatkoa suunnittelee Atl-lehden mukaan ruotsalainen Jan-Olov Wiklund. Hän on toimitusjohtajana hiljattain Ruotsiin perustetussa Profi Production Ab -nimisessä yhtiössä, jonka tavoitteena on jatkaa Profien valmistusta. Wiklund toimi ennen konkurssia Profi-koneiden jälleenmyyjänä Ruotsissa.

Wiklund korostaa kuitenkin Atl-lehdessä, ettei jatkosta muu ole vielä täysin varmaa kuin se, että varaosia saa Uumajasta. Jos uusien koneiden tuotanto saadaan Ruotsissa käyntiin, valmistukseen otetaan Profi 54 -malli.

Profi-koneiden juuret ovat muuramelaisissa Nokka-harvestereissa. ProfiPro Oy osti vuonna 2009 konkurssiin menneen muuramelaisen Profi-yhtiön teknologian ja aloitti koneiden valmistuksen Nivalassa. Siellä työskenteli enimmillään 15 henkilöä ja tuotanto työllisti lisäksi useita alihankkijoita. Koneita valmistui noin kymmenen kappaletta vuodessa.

Pienet suomalaiset metsäkoneyhtiöt ovat olleet viime aikoina vaikeuksissa. Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa toiminut Logman Oy hakeutui kesällä itse konkurssiin.

"Harmittaa, että pienet laadukkaat konevalmistajat saavat sellaisen maineen, etteivät ne pärjää", Vuolteenaho sanoo.

Koneviestin uutinen Profi-tuotannon siirtoaikeista

Atl:n uutinen (ruotsiksi)

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Mediat: Suosittu nuori raptähti Einár ammuttiin Tukholmassa

Hoitavatko suomalaiset poliisit kohta ruotsalaisten töitä Lapissa? "Kyllä tämä käytännössä tarkoittaa sitä", arvioi SPJL maiden välistä uutta sopimusta

Yle uutiset: Merenkurkun sillan suunnittelun aloittaminen jakaa Vaasan vaalipiirin kansanedustajat – vaalikausi käy vähiin ja liikenteestä huolehtii nyt uusi laiva

Metsäalan ohjelmistoyritys Wuudis ajautui konkurssiin