Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Kuusisahatavaran vienti Kiinaan kaksinkertaistui alkuvuonna

Hintojen lasku syö sahojen kannattavuutta. Männyn sahausta saatetaan rajoittaa loppuvuonna.
Piia Ouri
Kuusisahatavaran vientimäärä on noussut mäntyä jyrkemmin.

Alkuvuosi on ollut suomalaisille sahureille kaksijakoinen. Lautoja ja lankkuja on laivattu ulkomaille viimevuotista enemmän, mutta hintojen alamäki jatkuu.

”Vientimäärät ovat kehittyneet odotettua paremmin. Surkea puoli on hintakehitys”, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori sanoo.

Mäntysahatavaraa vietiin Tullin tilaston mukaan tammi–huhtikuussa 23 prosenttia ja kuusisahatavaraa yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Komeimmat kasvuluvut ovat Kiinaan ja Egyptiin.

Kuusisahatavaran kauppa Kiinaan nousi sata prosenttia. Mäntysahatavaraa meni Egyptiin 37 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten neljän ensimmäisen kuukauden aikana.

”Kiinan ja Egyptin lisäksi Japanissa kehitys on ollut myönteistä. Muilla markkina-alueilla on valitettavasti ollut selvästi vaisumpaa”, Merivuori sanoo.

Egyptiin viedään suomalaista sahatavaraa eniten. Kiinan osuus viennistä on noussut kovaa vauhtia ja Kiina onkin jo lähestymässä Egyptin lukuja. Kolmanneksi suurin ostaja on Japani.

Toistaiseksi Kiinaan on myyty pääasiassa kuusisahatavaraa. Mäntyä viennistä sinne oli alkuvuonna vain kymmenen prosenttia. Sahat yrittävät kuitenkin tehdä yhä enemmän mäntykauppoja kuusen ohessa.

Hintakilpailu Kiinassa on Merivuoren mukaan ankaraa. Siitä pitävät huolen venäläiset ja ruotsalaiset, jotka ovat pystyneet hyödyntämään edullista ruplan ja kruunun kurssia.

“Kiinassa kuusisahatavaran hinnasta on jouduttu antamaan periksi 10 prosenttia.”

Keskimäärin kuusisahatavaran vientihinta painui tammi–huhtikuussa neljä ja mäntysahatavaran yhdeksän prosenttia.

Tullin tilasto kertoo, että suomalaisen mäntysahatavaran hinta niiasi syvimpään Iso-Britanniassa, missä alennus viime vuodesta oli runsaat 20 prosenttia.

Iso-Britannia on neljänneksi tärkein männyn vientikohde Egyptin, Algerian ja Japanin jälkeen.

Sahatavaran tuotanto kasvoi Suomessa tammi–toukokuussa kuusi prosenttia. Jos vauhti jatkuisi samanlaisena, tuotanto nousisi viime vuoden 10,5 miljoonasta kuutiometristä tänä vuonna yli 11 miljoonaan kuutiometriin.

Hintakehitys luo kuitenkin epävarmuutta.

”Jos mäntysahatavaran hinnat tippuvat vielä, se johtaa todennäköisesti siihen, että männyn tuotantoa supistetaan”, Merivuori arvioi.

Puukauppa on käynyt alkuvuonna selvästi vilkkaammin kuin vuosi sitten. Merivuori toivoo hyvän kauppavauhdin jatkuvan.

”Puuta sahoilla tarvitaan haasteista huolimatta.”

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Sahatavaran vienti Suomesta Kiinaan väheni yhä alkuvuonna

Sahateollisuus ry kehuu hallitusohjelmaa – "Sahauskelpoista puuta on valitettavasti ohjautunut sellun tuotantoon"

Suomalaisen sahatavaran vienti Kiinaan jatkoi laskua alkuvuonna – kanadalaiset vallanneet lisää markkinaosuutta

Sahatavaran vienti Egyptiin ja Kiinaan veti parhaiten alkuvuonna – "Määriä onnistuttiin nostamaan, koska hinnoissa annettiin periksi"