Metsä

Lähes kaikki Suomen metsät voisivat olla luomua – hakkuut ja metsänhoito sallittu

Luomumetsistä kerätyille luonnontuotteille on kysyntää maailmalla. Suomen metsistä vasta noin 40 prosenttia on virallisesti luomua. Luomusertifiointi ei käytännössä rajoita metsien hoitoa.
Jaana Kankaanpää
Luomustatus tarvitaan, jotta keruutuotteet, kuten marjat, sienet, mahla, käävät ja kuusenkerkät voidaan myydä luomuna. Ulkomaalaiset ostajat edellyttävät usein, että metsänantimet ovat luomua.

Liki kaikki Suomen metsät olisivat sertifioitavissa luomukeruualueiksi muuttamatta nykyisiä metsänhoitokäytäntöjä. Tällä hetkellä noin 40 prosenttia metsistä, eli noin 13 miljoonaa hehtaaria, on luomusertifioitua. Ala on maailman suurin.

Luomustatus tarvitaan, jotta keruutuotteet, kuten marjat, sienet, mahla, käävät ja kuusenkerkät voidaan myydä luomuna. Ulkomaalaiset ostajat edellyttävät usein, että metsänantimet ovat luomua.

Suurin osa nykyisistä luomumetsistä sijoittuu pohjoiseen Suomeen: Lappiin, Koillismaalle ja osaan Kainuuta.

Luomumetsistä moneksi -hankkeen projektipäällikkö Birgitta Partanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista kertoo, että monesti sertifikaattia hakee metsille ulkopuolinen taho, kuten yritys. Silloin maanomistajalle ei tule kustannuksia luomuvalvontaan liittymisestä.

Ihannetilanne olisi se, että joku ulkopuolinen selvittäjätaho hoitaisi maamme kaikkien metsien luomusertifioinnin.

Metsänomistajan kannattaa maksaa sertifioinnista vain, jos hän aikoo kaupallistaa luomukeruutuotteet itse. Kustannuksia voi jakaa hakemalla sertifikaattia suuremmalla joukolla.

Jos yksittäinen metsänomistaja haluaa itse luomusertifioida metsänsä, täytyy hänen maksaa 110 euron suuruinen rekisteröinti sekä valvonnan perusmaksu, joka on 113, 50 euroa. Kertaluonteisten maksujen lisäksi vuosittain on maksettava 91 euron tarkastusmaksu. Valvoja ei käy välttämättä metsässä läheskään joka vuosi.

Luomujärjestelmään on liityttävä vähintään kuukausi ennen luonnontuotteiden keräämistä. Järjestelmästä voi erota milloin vain.

Luomusertifikaatti ei estä hakkuita eikä maanmuokkausta. Kiellettyjä ovat ainoastaan juurikäävän torjunta urealla, kemiallinen heinäntorjunta ja tietyt kemialliset lannoitteet.

Sallittuja ovat tuhkalannoitus, juurikäävän torjunta harmaaorvakalla sekä luomukasvintuotannossa sallitut lannoitteet, maanparannusaineet ja kasvinsuojeluaineet.

Kielletyillä aineilla käsitellyt alueet rajataan pois luomusta kolmen vuoden siirtymäajaksi.

Partasen mukaan myös matkailuyritykset hyötyvät luomumetsistä.

"Esimerkiksi Tertin kartano käyttää jo omilta alueiltaan kerättyjä luomuluonnontuotteita tarjoiluissaan. Etelä-Savoon on tulossa matkailuyritysten yhteyteen luomukeruualueita myös puhtaasti imagohyötymielessä."

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Marjamyynti käy vilkkaana – "Kysyntä on kovaa, tähän korona ei ole vaikuttanut"

Metsien luomusertifiointi kiinnostaa kunnissa

"Arvot metsätaloudessa muuttuvat, on elettävä ajassa" – luomusertifioinnin hankkinut yhteismetsä haluaa avata uusia polkuja

Suupohjan rata vahvistaa varsinkin alueen metsätaloutta – henkilöliikenne realistista aikaisintaan vuonna 2025