Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Lämpökäsittelystä kustannustehokkuutta puupolttoaineisiin

Käsittely ei kuitenkaan estä puun lahoamista.
Janne Impiö
Pellettien lämpökäsittely parantaa polton tehokkuutta.

"Pelleteiksi tiivistettynä lämpökäsitelty biomassa on energiatehokas ja helposti käsiteltävä materiaali, jonka käytöllä voisi saada säästöjä etenkin kuljetuksessa ja varastoinnissa", Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan tutkija Maija Kymäläinen kertoo.

Vesi muodostaa jopa 60 prosenttia esikäsittelemättömän puun massasta. Lämmön avulla tapahtuva esikäsittelyllä, jossa raaka-ainetta paahdetaan hapettomasti 200—300 asteessa, saadaan aikaan kiinteä biopolttoaine. Lämpökäsitellyn puun kyky sitoa vettä pienenee, se muuttuu hauraaksi ja helposti jauhautuvaksi ja sen koostumus muuttuu lähes kivihiiltä vastaavaksi.

Lämpökäsitellylle raaka-aineelle on kysyntää esimerkiksi kivihiilen ja biomassan yhteispoltossa, kaasutuksessa ja biomassan poltossa. Käsittely ei kuitenkaan estä puuta lahoamasta. Kymäläisen tekemissä kokeissa huomattiin, että erityisesti homesienet kykenevät elämään lämpökäsitellyllä puulla alhaisillakin kosteusprosenteilla ja voivat näin aiheuttaa kuiva-ainetappioita.

"Sienten kasvu saattaa kostuttaa materiaalia entisestään, jolloin lämpökäsittelyllä saadut ominaisuudet heikkenevät", Kymäläinen kertoo.

Väitöstyössä havaittiin myös, että puiden homesienet heikentävät työympäristön turvallisuutta esimerkiksi allergisoimalla työntekijöitä.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Lunawoodin tehtaalla paloi rimoituslaitos Kaskisissa

Laaja pilaantunut maa-alue puhdistettiin lämpömenetelmällä ensimmäistä kertaa Suomessa – turkismuokkaamon käyttämät liuottimet saatiin hävitettyä syvältä maaperästä

Metsien energiakäytöllä lisää työpaikkoja

Takavuosien energiakasvi toimisi kuivikkeena – turve voitaisiin korvata ruokohelpipelletillä