Metsä

Lappajärveläismetsurin saldo: 75 moottorisahaa käytetty loppuun

"Paras sahani oli 1970-luvulla Raket 621", Jaakko Pessinen kertoo.
Jyrki Johannes Tervo
Jaakko Pessinen huhkii eläkkeellä yhä viitenä päivänä viikossa metsätöissä.

Pakkanen napsuu reippaassa kahdessakymmenessä asteessa eikä ulkoilma varsinaisesti kutsu töihin. Toisin on lappajärveläisen metsurin Jaakko Pessisen laita. Mies ei ole pakkasesta millänsäkään.

”Ei se minua haittaa. Nykyiset sahat vain ovat sellaisia, etteivät ne tahdo kestää hyytävää säätä. Olen ollut hommissa 37 asteen pakkasessakin. Tuolloin öljyä oli lämmitettävä säännöllisesti nuotiolla, jottei se puuroutunut.”

Pessinen ei ollut työurallaan päivääkään sairauslomalla. Viimeisen flunssan tervaskanto sairasti 23-vuotiaana. Neljä vuotta sitten eläkkeelle jäänyt mies huhkii hommia edelleen viitenä päivänä viikossa. Työkohteina ovat hakkuut sekä raivaukset.

”Ennen eläkkeelle jäämistä tein kuusipäiväisiä viikkoja, eli olen hieman hidastanut tahtia. Vuosien vaikutuksen voi kiteyttää niin, että ennen hyppäsin ilman ongelmia sahan kanssa parimetrisen ojan yli, mutta nyt tyydyn metrin loikkaan”, Pessinen virnistää.

Pessinen on ollut metsätöissä poikasesta lähtien. Ensimmäisen kerran suunta vei puuhommiin seitsemänvuotiaana.

”Lähdin tuolloin isän kanssa töihin ja sille tielle jäin. Viralliset metsätyöt aloitin vuonna 1964 pokasahalla, kunnes hankin pari vuotta myöhemmin ensimmäisen Hyry-merkkisen suomalaisen moottorisahan.”

Moottorisahoja on kulunut Pessisen käsissä loppuun uskomattomat 75 kappaletta. Uusimman välineen mies hankki tammikuun lopussa pakkasen päätettyä edellisen sahan elämän. Kokenut metsuri soimaakin nykytekniikan kestävyyttä.

”Vaikka tämän päivän sahaa huoltaisi aktiivisesti, 1 500 kiintokuutiota on sille hyvä tulos. Ehdottomasti paras sahani oli 1970-luvulla käyttämäni Raket 621, jolla sahasin noin 4 000 kiintokuutiota.”

Kaikkiaan Pessinen on sahannut elämänsä aikana reippaat 200 000 halkomottia.

”Siitä saisi tien kummallekin puolelle kasattuna noin puolentoista metrin korkuisen ja reilun 70 kilometrin pituisen rivin. Sehän vastaisi hyvin toimivaa hirviaitaa”, Pessinen veistelee.

Pessinen nauttii sydämensä kyllyydestä metsästä. Töiden lomassa on välillä aikaa kuunnella ympäristöä.

Parhaita hetkiä ovat aikaiset aamut, kun linnut aloittavat laulunsa. Tuolloin metsä herää kunnolla eloon. Metsä onkin hänelle niin työkohde kuin voimanlähde.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

MT koetaan johtavaksi metsämediaksi – asema jatkanut vankistumistaan

Metsäntutkija: "Hirvikantaa pitää saada reilusti pienemmäksi ja valkohäntäpeura kokonaan pois"

”Metsien kiertoaikoja voitaisiin pidentää 10–20 vuodella”, sanoo Syken pääjohtaja Leif Schulman Aarteen haastattelussa

"Missä on kotimaista metsätaloutta puolustava hallitus?" – MTK:n Mäki-Hakolan mukaan hallitukselta puuttuu näkemys metsäpolitiikan kokonaisuudesta