Metsä

Lappiin toivotaan jättipottia biojalostamoista

Kemijärvelle ja Kemiin suunnitellut biojalostamot synnyttäisivät tuhansia uusia työpaikkoja. Hankkeet merkitsisivät yhteensä lähes kahden miljardin euron investointeja.
Timo Lindholm
Ensimmäiset paukut Kemijärven biojalostamon työmaalla voidaan ampua jo ensi vuonna, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Boreal Biorefin hallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala arvioi.

Boreal Biorefin hallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala kehuu biojalostamon paikkaa Kemijärven Patokankaalla erinomaiseksi.

”Radan perusparannus ja sähköistys valmistuvat tänä vuonna. Raaka-aineen saanti on turvattu ja vieressä toimivat jo Keitele Groupin saha sekä liimapuutehdas.”

Kemijärven vanhasta sellutehtaasta naapuritontilla muistuttaa betoninharmaa tyhjillään oleva keittämö, joka on vielä pystyssä Keiteleen uusien tuotantolaitosten vieressä.

Ensimmäiset paukut biojalostamon rakennustyömaalla voidaan ampua jo ensi vuonna, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Toiminnassa tehdas olisi vuonna 2020.

Ennen Kemijärven biojalostamoa vuonna 2019 pitäisi käynnistyä kiinalaisen Kaidin biojalostamo Kemissä Ajoksen sataman teollisuusalueella.

Kemissä tehtäisiin liikenteen biopolttoaineita kiinalaisten kehittämin prosessein.

Kemijärvellä tuotettaisiin perinteisen havusellun lisäksi liukosellua tekstiileihin ja mikrokiteistä sellua (MCC) lääkkeisiin ja eläinrehuihin. Kemijärven tuotanto perustuisi Aalto-yliopiston patentoimaan AaltoCell-menetelmään.

Yhdessä hankkeet merkitsisivät lähes kahden miljardin euron investointeja Lappiin. Kemijärven hinnaksi arvioidaan 780 miljoonaa ja Kemin noin miljardi euroa.

Suurempia teollisuusinvestointeja Suomessa ovat vain Teollisuuden Voiman ja Fennovoiman ydinvoimalat Eurajoella ja Pyhäjoella sekä Metsä Groupin biotuotetehdas Äänekoskella.

Boreal Bíorefin biojalostamo Kemijärvellä työllistäisi rakennusaikana enimmillään 2 700 ihmistä. Toiminnassa työllistävä vaikutus olisi 1 000 henkilötyövuotta. Tehtaalla työskentelisi 180 ihmistä.

Kaidin Kemiin suunnitteleman tehtaan rakentamiseen arvioidaan tarvittavan 4 000 työvuotta. Toiminnassa tehdas työllistäisi suoraan 150 ihmistä. Satoja työpaikkoja syntyisi sen lisäksi alihankintaketjuihin.

Kummastakaan biojalostamosta ei ole vielä investointipäätöstä. Kaidi Finlandin toimitusjohtajan Pekka Koposen mukaan päätös rakennustöiden aloittamisesta Kemissä on mahdollista tehdä jo tänä vuonna.

Kemijärven biojalostamon suunnittelua koordinoi Kemijärven kaupungin ja entisten kuntajohtajien omistama Boreal Bioref Oy, joka jatkaa Kemijärvi-konsortion työtä.

Hankkeen takana kerrotaan olevan merkittävä teollinen toimija, mutta sen nimeä ei ole paljastettu salassa­pitosopimukseen vedoten. Kemijärvenkin biojalostamon takana olevan nimen on arveltu olevan kiinalainen.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Kemin biodieseljalostamo nielisi puuta kaksi miljoonaa kuutiota

Kiinalaisten jättihanke Kemissä odottaa hallituksen biopäätöksiä

Carl Haglundista Kaidi Finlandin toimitusjohtaja

Kaidi varautuu käyttämään Kemissä myös mäntyöljyä biodieselin tuotannossa