Metsä

Lisää kokemuksia geokätköilyn ongelmista: "Yli 3 000 autoa ylimääräisenä yksityistiellä"

"Ihmettelimme miksi tien päässä oli aina autoja ja luvattomia nuotiopaikkoja."
Hilkka Vähänen
Avotulen tekemiseen tarvitsee maanomistajan luvan.

Nimimerkki "Wihreän kunnan asukas" jatkaa geokätköilyn ongelmista kertomista MT:n mielipidekirjoituksessa. Nimimerkki "Renki omalla maalla" otti ne esiin omassa kirjoituksessaan 15.9.2017.

"Meille kävi samoin kymmenen vuoden ajan. Ihmettelimme, miksi rannassa yksityistien päässä oli aina autoja ja luvattomia nuotiopaikkoja", kirjoittaja kuvailee.

"Soitin kunnan viranomaisille. He kuulemma luulivat, että alue on kunnan omistuksessa."

Kirjoittaja kertoo laittaneensa poistopyynnön geokätkön viereen. Vastaus oli: ”Eihän metsä ole kenenkään yksityisaluetta”.

"Lähistöllämme on kymmenen Premium-kätköä ja 17 tavallista. Lokikirjoissa on keski­määrin sata käyntiä vuodessa. Siis yli 3 000 autoa ylimääräisenä kapealla tieosakkaiden ylläpitämällä tiellä. Kunnan muutaman sadan euron avustusta vuodessa ei kannattaisi edes ottaa vastaan", hän huomauttaa.

"Osa Premium-kätköistä on kunnan tai yhteisöjen metsissä. Kenellä viranhaltijalla on oikeus antaa lupa geokätkön avaamiseen? Tänä vuonna lokikirjoista päätellen ovat ulkomaalaisetkin löytäneet alueen."

Myös MT:n Facebook-sivuilla on kerrottu kokemuksia geokätköilystä. Monet kertovat, että kävijät ovat olleet asiallisia eikä ongelmia ole tullut.

Toisaalta lisääntynyt liikenne ja vieraat kulkijat voivat huolestuttaa, vaikka ilkivaltaa ei tapahtuisikaan..

"Tietämässäni tapauksessa eräs vanhahko nainen alkoi ihmetellä ja pelätäkin tontin rajalla hiippailevia kulkijoita. Joku kuulemma kurkisteli kuusiaidan raosta pihallekin ja nainen luuli, että häntä tarkkaillaan", Eila Heikkilä kertoo.

"Parin vuoden päästä paljastui, että ihan tontin kulmalla on geokätkö. Kyläläiset vielä pitivät naista vainoharhaisena, kun kertoi oudoista liikkujista. Olisi mummeli säästynyt paljolta mielipahalta, jos kätkön asettaja olisi vaivautunut ilmoittamaan asiasta."

Lue lisää:

Mielipidekirjoitukset: Geo­kätköily ja Geokätköilyssä ikäviä lieveilmiöitä

Facebook-kommentit löytyvät jälkimmäisen jutun lopusta.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Tässä lajissa nopeat syövät hitaat! Löytäjät saavat pitää Etelä-Savoon piilotetut joulukuuset

Joulukuusia geokätköissä – etsi omasi!

Teknologia kannustaa nuoria luontoliikuntaan: "Vanhat liikuntamuodot täytyy osata tuotteistaa oikein"

Löytäjä saa pitää: Ensi viikonloppuna saadaan etsiä kätkettyjä joulukuusia