Metsä

Loimukoivu nousee arvoonsa kitaran kannessa

Brändikitaran tekijä pyrkii rakentamaan maailman parhaita kitaroita
Jarmo Palokallio
Juha Ruokangas on toteuttanut unelmansa. Hänen valmistamansa kitarat kuuluvat maailman parhaiden joukkoon.

Juha Ruokankaan kitaratehtaan varasto pullistelee järeitä tuppeen sahattuja loimukoivulankkuja. "Jos kaikki pystyisi työstämään kitaroiksi, tämän varaston arvo nousisi huimaksi", mies naureskelee.

Ei hän hirveän väärässä. Kitaran kanneksi työstettynä hienoimpien yksittäisten kansien kuutiohinta pomppaa pilviin. Kanteen voi laskea kuluvan noin 50 kuutiosenttiä loimukoivua. Se saattaa nostaa 6000 euron kitaran hintaa puolella.

Jos sen laskee työstetyn koivun kuutiohinnaksi, lopputulos voi nousta yli miljoonaan euroon. Metsän huipputuotteen arvonlisäys on siis kohdallaan.

Ruokangas asetti jo nuorena tavoitteekseen rakentaa maailman parhaita kitaroita. Kavereista se oli hyvä vitsi. Ruokangas itse otti tavoitteen tosissaan ja lähti sitä toteuttamaan.

Kilpailu maailman parhaan kitaranvalmistajan tittelistä on kovaa. Moni kuitenkin kehuu sellainen olevansa. Suomessa moiseen ei ole totuttu.

Ruokangas on toista maata. Hänestä suomalaiset ovat onnistuessaankin liian vaatimattomia. Itse hän ei salaile onnistumistaan.

"Ruokangas on kovassa maineessa maailmalla. Alan noteerauksissa kitarani on nostettu maailman parhaiden kitaroiden joukkoon."

 Ruokankaan kitarat valmistetaan vanhaan malliin käsityönä. Jokainen kitara on alansa mestarin valmistama alusta loppuun. Se takaa, että kokonaisuus on laadukas ja osat sopivat toisiinsa täydellisesti.

Kitaroiden soinnin ja ulkonäön ratkaisevat puuvalinnat. Aiemmin kitaroita tehtiin paljon mahongista. Niiden kansissa kiiltää loimuvaahtera.

Ruokangas on hakenut omaa soundia Espanjan seetristä ja koivusta. Nykyään hän on tykästynyt loimukoivuun.

 Loimukoivua, jonka tiettyjä hienoimpia versioita jääkoivuksikin kutsutaan, käytettiin aiemmin huonekaluteollisuudessa. Sittemmin se unohtui, kun tyyli vaihtui funkikseen.

Ruokangas käyttää järeitä loimukoivuja, joiden rinnankorkeusläpimitta on puolen metrin tuntumassa. Hän kertoo maksaneensa loimukoivuista pari sataa euroa kuutiolta. "Siinä riski on kokonaan ostajalla. Voi olla, että koivu ei vastaa odotuksia ja se päätyy polttoon."

Kitaran kannessa loimukoivu on uniikki ratkaisu. Se on herättänyt kiinnostusta myös keskieurooppalaisissa kitaranvalmistajissa.

"Vaahteralle on olemassa markkinat. Sitä viljellään kitaroita varten ja sopivien aihioiden ostaminen onnistuu kätevästi netistä."

Ruokangas kertoo, että häneltä on kyselty loimukoivun perään. Hän ei ole lähtenyt sitä muille myymään.

"Eihän tässä tavallaan ole järkeä, että joudun hakemaan raaka-ainetta itse puu kerrallaan. Olisi hienoa, jos erikoispuilla olisi Suomessakin toimivat markkinat."

"Näissä kitaroissa on kyse sekä ulkonäöstä, soinnista että brändistä. Ja siitä, mitä ostaja on valmis kitarasta maksamaan", kertoo Ruokangas.

Ruokangas haluaa rohkaista muita yrittäjiä rakentamaan vastaavia menestystarinoita.

"Kitarat ovat minun jutuni. Joku muu voisi rakentaa vastaavan brändin esimerkiksi laadukkaille ja trendikkäille loimikoivuisille keinutuoleille."

Ruokankaan kitaratehdas työllistää kuusi henkilöä. Luvussa on mukana Ruokangas itse sekä tämän vaimo.

Vuosittain kitaroita valmistuu 100-120. Niistä irtoaa 400 000 euroa liikevaihtoa.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Puuplektrojen esittely Metallicalle oli Otto Hannukselan uran huippuhetki: "He eivät olleet aiemmin tutustuneet sellaisiin"

Runopuu rakentaa erikoispuusta soittimia ja koruja – "nykyiset puut ovat höttöisempiä kuin aiemmin"

Aarre: Juha Ruokangas tekee kitaroita puusta: ”Työ vie niin paljon aikaa, että rikastumaan ei pääse”

Kajaanissa tiristetään sahanpurusta pian ensimmäiset litrat bioetanolia