Metsä

Luke todisti: Pakurikääpä ehkäisee tulehduksia

Pakurista voi olla ehkäisijäksi moniin suomalaisia vaivaaviin kansansairauksiin.
Kari Salonen
Pakurikääpää lasipurkissa.

Luonnonvarakeskus (Luke) on pystynyt todistamaan arviot pakurikäävän terveysvaikutuksista oikeiksi. Pakurilla voidaan Luken tekemien tutkimusten mukaan edesauttaa terveyttä pienentämällä aineenvaihduntasairauksien riskiä.

Terveysvaikutuksista merkittävimmäksi Luken tutkijat arvioivat sen, että pakuriuutteet hillitsevät valkosolujen happiradikaalituottoa.

"Tulehdussoluiksi muuttuneiden valkosolujen liikatoiminnan tuloksena syntyy suuria määriä hapen radikaaleja. Niillä on keskeinen rooli monien kansantautiemme, kuten sepelvaltimotaudin, myöhemmän iän muistisairauksien ja kakkostyypin diabeteksen kehittymisessä ja etenemisessä", todetaan Luken tutkijoiden laatimassa esityksessä.

Luke onnistui todistamaan pakurikäävän terveysvaikutukset hankkeessa, jossa laitoksen tutkijat kehittivät yksinkertaisen, nopean ja huokean koeputkimenetelmän, jolla pakurin tulehdusta hillitsevää vaikutusta voidaan testata.

Katso uusin video: Näin sutjakasti sahapihan tukkikoura muuttuu lumiauraksi
Lue lisää

Metsiä kartoittavat paitsi Luke ja metsäkeskus myös ympäristöjärjestöt – millä luvalla metsissä liikutaan ja mikä on yksityismetsänomistajan turva?

Tutkijat vertailivat uusia rahkasammalesta ja turpeesta valmistettuja eristetuotteita perinteiseen selluvillaan ja kutterinlastuun: Hiilijalanjäljen ero pahimmillaan yli 30-kertainen

Tutkimus: Korpikuusikoissa jatkuva kasvatus kannattaa

Meritaimen lisääntyi menestyksekkäästi – poikastiheydet paikoin ennätyssuuria