Luoman perheyhtiö käynnisti vuosia seisoneen sahan – "Pikkutukkien käyttäjät monelle integraatille myrkkyä" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Luoman perheyhtiö käynnisti vuosia seisoneen sahan – "Pikkutukkien käyttäjät monelle integraatille myrkkyä"

Ylistarolainen Luoman Oy sahaa pikkutukkia oman tuotantonsa tarpeisiin Parkanossa entisellä Marjolahden sahalla.
Rami Marjamäki
Hiljattain uudelleen käynnistynyt Voman saha kiinnosti metsänomistajia Parkanossa. Luoman Oy:n toimitusjohtaja Pekka Luoma (keskellä) esitteli tehdasta vierailijoille.

Seitsemän pitkää vuotta – sahojen edellisestä lihavasta vuodesta 2007 alkaen – parkanolainen Marjolahden saha seisoi käyttämättömänä valtatie kolmosen varrella Pohjois-Pirkanmaalla. Vuonna 2014 sahan osti Etelä-Pohjanmaan Ylistarossa pääkonttoriaan pitävä perheyhtiö Luoman Oy.

Luoman on vuosikymmenet valmistanut puisia piharakennuksia, mutta omaa sahatavaran tuotantoa sillä ei aiemmin ollut. Raaka-aine hankittiin muilta sahoilta. Yhtiö tuottaa nyt Parkanossa Voma-nimen saaneella tehtaallaan 20 000 kuutiota sahatavaraa vuodessa. Sillä katetaan noin neljännes Luoman vuotuisesta sahatavaran tarpeesta.

Luoman Oy:n toimitusjohtaja Pekka Luoma kertoo ryhtyneensä sahaajaksi hinnan ja laadun vuoksi.

"Ongelma oli, ettemme saaneet riittävästi laadukasta paneelitavaraa mökkien kattoihin ja lattioihin. Isot sahat eivät hinnallisesti pysty niin tehokkaaseen tuotantoon."

Hänen mukaansa pikkutukista sahatussa tavarassa oksat ovat terveitä ja todella siistejä.

"Paneelien laatu parani merkittävästi."

Alueen metsänomistajille sahan uudelleenkäynnistyminen oli iloinen uutinen. Pikkutukkien sahaukseen erikoistunut tehdas nielee enimmäkseen harvennuspuuta, jota metsistä kertyy runsaasti. Omaa puunhankintaa sahalla ei ole. Puuta toimittavat lähialueen metsänhoitoyhdistykset, UPM ja Metsä Group.

Viime lauantaina Kihniö-Parkanon metsänhoitoyhdistyksen jäsenet pääsivät tutustumaan uudelleen käynnistyneeseen sahaan metsänomistajaviikon tapahtumassa. Paikalle saapui satamäärin väkeä. Sahan tuomaa piristystä puumarkkinoille kiiteltiin vuolaasti. Tehdas vastaanottaa 12–20-senttistä mäntyä ja kuusta.

Kihniö-Parkanon yhdistys toimittaa tehtaalle noin 1 500 kuutiota puuta joka kuukausi.

Toimitusjohtaja Luoma veti vierailijoille esittelykierroksia tuotantotiloissa. Hän muistutti, että ilman pikkutukin sahaajia useimpien kyseisen kokoluokan puiden osoite olisi huonomman tilin tuottava sellukattila.

"Se on monelle integraatille myrkkyä, että on vielä sellaisia sahoja, jotka käyttävät pikkutukkia."

Luoman Oy:ssä palattiin toukokuussa tuttuun komentoon, kun Pekka Luoma palasi hoitamaan toimitusjohtajan töitä. Puolentoista vuoden ajan toimitusjohtajan tehtävää hoiti Minja Kivinen. Luoman mukaan pestin päättymisessä suurimpana syynä olivat Kivisen perheasiat.

"Ajat ovat hyvin haasteelliset", Luoma totesi.

Luoman tuotteista 80 prosenttia menee vientiin ulkomaille. Tärkeimpiä kohdemaita ovat Saksa, Ranska ja Pohjoismaat.

"Asiakkaamme ovat pääasiassa isoja ulkomaisia kauppaketjuja. Verkkokauppojen merkitys on kasvanut ja se on mullistanut kaupankäyntiä paljon."

Ennen kauppaketjut tekivät isoja tilauksia, mutta nykyään kaupankäynnin rytmi on lyhytjänteistä. Isoja tilauksia ei tule, vaan tuotteita pitää pystyä toimittamaan nopeasti ja joustavasti kulloisenkin kysynnän mukaan.

Kuljetusten sujuvuus on tärkeässä osassa. Liikennesuunnittelua tarvitaan myös toiminnan alkupäässä. Luoman mukaan Parkanon sahan tuotteita kuljetetaan jalostettavaksi 110 kilometrin päähän Ylistaroon ja myös yhtiön Saksassa sijaitsevalle tehtaalle.

Katso uusin video
Lue lisää

Sahatavaran tuotanto väheni 15 prosenttia – hinnat lähtivät alkuvuonna nousuun viime vuoden alhaiselta tasolta

Stora Enso investoi Uimaharjun sahaan 10 miljoonaa euroa – kuivaamoja ja sahauslinjaa uusitaan

Sahateollisuus haluaa nyt tukkikauppaan vauhtia, kun näkymät ovat kirkastuneet: "Enemmän sahattaisiin, jos puuta olisi tarjolla"

Irlannin sahoilla puupula – ympäristöväen valitukset estävät hakkuut