Metsä

Mäntyöljyn pihka-aine rehussa vähentää antibioottien tarvetta

Puun selluloosaa muokkaamalla voidaan valmistaa aminohappoja, antibiootteja, vitamiineja ja entsyymejä.
Kari Salonen
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelmaan on kirjattu vaatimus Metsähallituksen johtojärjestelmän selkeyttämisestä.

Mäntyöljystä voidaan erottaa antimikrobisia eli pieneliöitä tuhoavia raaka-aineita rehujen valmistukseen, kertoo Kemianteollisuuden selvitys.

Suomen Rehu on ensimmäisenä maailmassa kehittänyt ja tuonut markkinoille eläinrehun, joka sisältää mäntyöljyn pihka-aineita. Ne estävät tulehduksia, minkä ansiosta siipikarjalihan tuotannossa voidaan vähentää antibioottien käyttöä.

Mäntyöljyn pääjakeet ovat mäntyöljyrasvahappo ja -hartsi, joista jatkojalostetaan tuotteita esimerkiksi kumi-, liima-, maali- ja asfalttiteollisuuteen.

Öljystä voidaan valmistaa asfaltin kierrätystä edistävää ainetta, jonka avulla 75 prosenttia vanhasta asfaltista voidaan käyttää uudelleen teiden pinnoituksessa.

Mäntyöljyn kaltaisten uute­aineiden pitoisuus on suurin puun kuoriaineksessa, joka tällä hetkellä metsäteollisuudessa poltetaan energiaksi.

Uuteaineita on tutkittu monissa hankkeissa, mutta mäntyöljyä lukuun ottamatta niitä ei toistaiseksi hyödynnetä Suomessa teollisesti.

Selluloosaa rehuksi

Puun kuituaines eli selluloosa on myös monipuolinen raaka-aine.

Puusta saatavaa mikrokiteistä selluloosaa voitaisiin käyttää eläinten rehuna, kun Aalto-yliopiston kehittämä edullinen tuotantotapa yleistyy. Nykyään sitä käytetään esimerkiksi lääketablettien päällystyksessä.

Hemiselluloosat, joiden osuus puusta on noin neljännes, voidaan pilkkoa pienimolekyylisiksi sokereiksi. Niitä voidaan muokata erilaisilla reaktioilla. Lopputuotteena saadaan esimerkiksi glyseriiniä, orgaanisia happoja, aminohappoja, antibiootteja, vitamiineja ja entsyymejä.

Bioperäisistä raaka-aineista valmistetaan tällä hetkellä vain yhtä liuotinta, tärpättiä. Myös bioetanolia voitaisiin käyttää liuottimena monissa prosesseissa, mutta Suomessa tuotettu bioetanoli menee tällä hetkellä liikenteen biopolttoaineeksi.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI