Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Metsä Group ja UPM kiistelevät mäntyöljystä – Yhtiöt napit vastakkain uusiutuvan energian direktiivistä

Metsä Group on asettumassa mäntyöljyn jalostajan Arizona Chemicalin kanssa samalla kannalle, käytännössä UPM:ää vastaan.
Kari Salonen
UPM tuottaa mäntyöljystä biodieseliä 100 000 tonnia vuodessa.

Uusiutuvan energian direktiivi (red II) repii metsäteollisuutta kahtia. MT:n saamien tietojen mukaan ristiriidat metsäyritysten välille syntyvät niiden erilaisista strategioista ja muun muassa siitä, kuinka mäntyöljyn jalostusta kuuluisi tukea.

Metsäteollisuuden edunvalvojalla, Metsäteollisuus ry:llä ei ole yhteistä kantaa, kuinka direktiiviä tulisi viedä eteenpäin EU:ssa.

Lähteiden mukaan Metsä Group on aikeissa liittoutua mäntyöljyjalostaja Arizona Chemicalin kanssa käytännössä UPM:ää vastaan. UPM valmistaa mäntyöljystä biodieseliä.

Metsä Group ja Arizona Chemical havittelisivat MT:n lähteiden mukaan paikkaa "mäntyöljyn haltijana".

Toissa vuonna voimaan tulleessa EU:n iluc-direktiivissä mäntyöljy rinnastettiin metsäteollisuuden tähteisiin, joten siitä valmistetun biopolttoaineen uusiutuva osuus voidaan laskea biopolttoainevelvoitteessa kaksinkertaiseksi.

Komissio on ehdottanut kaksoislaskennan lakkauttamista ja sen sijaan kehittyneille biopolttoaineille, kuten mäntyöljyöljypohjaisille polttoaineille, omaa jakeluvelvoitetta.

Mäntyöljyn jatkojalostajat Arizona Chemical ja Forchem ovat vastustaneet iluc-direktiiviä. Heidän mielestä kaksoislaskenta vääristää markkinoita ja mäntyöljyn ohjaaminen biodieselin tuotantoon tuilla pitäisi lopettaa.

Arizona Chemical ja metsäyhtiö UPM ovat olleet erimielisiä siitä, kuinka mäntyöljyä tulisi jatkojalostaa.

UPM valmistaa mäntyöljystä biodieseliä Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa.

Arizona Chemical tekee Oulussa ja Forchem Raumalla mäntyöljystä jalosteita kemianteollisuuden käyttöön. Niiden mielestä sellunkeitossa syntyvän mäntyöljyn käyttö kemianteollisuudessa luo enemmän lisäarvoa kuin biodieselin valmistuksessa.

Niistä järkevää on olla tukematta mäntyöljyn ohjautumista energiantuotantoon, kun siitä voidaan valmistaa muita tuotteita.

MT:n lähteet kertovat, että Metsä Group on nyt ottanut Arizona Chemicalin kanssa saman kannan.

Euroopan parlamentti valmistelee kovaa vauhtia uusiutuvan energian direktiiviä. Siinä linjataan, onko puun käyttö energiaksi kestävää.

Direktiiviä parlamentissa valmisteleva europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) myöntää, että metsäyritysten välillä on suuria näkemyseroja.

"Toisin kuin lulucf-laissa, firmoja ei saada saman pöydän ääreen, vaan eripuraa on."

Metsäyhtiöt vaikenevat yhteisestä linjastaan. Metsä Group vierittää pallon takaisin Metsäteollisuus ry:lle. Ainoa yritys, joka suostuu aiheesta lausumaan, on UPM. Sen linja ei poikkea aiemmista kannanotoista.

"UPM on suuri uusiutuvan energian tuottajia, joten meillä on kiinnostus seurata erityisesti, miten direktiivi käsittelee biomassaa ja sen kestävyyttä sekä kehittyneitä biopolttoaineita", UPM:n yhteiskuntasuhdejohtaja Stefan Sundman kertoo.

Uusiutuvan energian direktiivin pohjana on komission esitys, joka ei rajoita puun energiakäyttöä. UPM on muiden Euroopan biopolttoainetuottajien kanssa vedonnut, että parlamentin tulisi tukea komission kantaa.

"Emme näe, että lainsäädännöllä on syytä ruveta vaikuttamaan maailman raaka-aineiden käyttöön tai teollisuusalojen kehitykseen", Sundman sanoo.

Parlamentin lopullista kantaa odotetaan jo loppuvuodesta.

Uusiutuvan energian direktiivin vaikutukset metsäsektorille ovat merkittävät.

Puun kestävyydestä vastaavan valiokunnan europarlamentaarikko Bas Eickhout (vihr.) valmisteli kesäkuussa Suomen kannalta ristiriitaisen pohjapaperin.

Pohjapaperissa energiakasveja ja puuta ei saisi korjata turvemailta. Soiden lisäksi rajoitukset koskisivat turvepeltoja. Myös harvennuspuuta, mäntyöljyä, sahanpurua, höylälastuja ja melassia ei olisi mahdollista käyttää liikenteen biopoltto­aineena.

Jos metsäalan kannalta haitallisen taustaraportin taakse kallistuisi enemmistö europarlamentaarikoista, Suomen biopolttoainesuunnitelmat eivät saisi poliittista tukea.

Ensimmäiset äänestykset ympäristövaliokunnan raportista ovat Torvaldsin mukaan jo ensi kuussa. Metsäalan yhteinen kanta olisi toiveissa sorvata mahdollisimman nopeasti.

"Kyllähän se tuntuu, jos osa porukasta on ulkona", Torvalds kommentoi.

Lue myös:

MTK:n Tiirola ihmettelee Metsä Groupin linjaa: "Tietääkö osuuskunnan hallinto, mitä herrat touhuaa?"

Europarlamentin rankka raportti murskaa Suomen bioenergian

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Jälleen uusia rajoituksia metsien käyttöön – Euroopan komissio suunnittelee puun energiakäyttöön läpimittarajoituksia ja kieltoja korjuuseen kelpaavista metsistä

Muistatko ne metsä-äänestykset, jotka jakoivat suomalaismeppien mielipiteet EU-parlamentissa? Näin he äänestivät

Ryhmä ympäristöjärjestöjä valitti puun energiakäytöstä EU-tuomioistuimeen – "Puun poltto energiaksi tuottaa enemmän päästöjä kuin kivihiili"

"Metsät voivat jäädä jalkoihin, koska ne liittyvät useaan eri lainsäädäntöön" – Kestävyys ja hiilinielut johtavat EU:n metsäkeskustelua