Metsä

Metsäala voi huokaista helpotuksesta: Toivottu hiilinielukanta läpi EU-parlamentissa

Parlamentin tekemät muutokset eivät vahingoittaisi Suomeen suunniteltuja metsäpohjaisia investointeja.
Niklas Holmberg
EPP:n muutosehdotuksen taakse asettui mepeistä määräenemmistö.

Suomen toivomat muutokset Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan esitykseen saivat tänään keskiviikkona enemmistön meppien äänistä.

Äänestys muutosesityksestä oli tiukka. Parlamentin lopullinen kanta kaikkine kompromisseineen meni kuitenkin läpi selkeästi 388 äänen erolla.

Parlamentti äänesti tänään maankäyttöön, sen muutokseen ja metsätalouteen (lulucf) liittyvästä ilmastolainsäädännöstä sekä siihen esitetyistä muutoksista.

Euroopan komission ja parlamentin ympäristövaliokunnan kesäiseen esitykseen saatiin Suomen kannalta merkittäviä lievennyksiä. Lievennykset koskevat vertailuvuosia ja rajoituksia metsien käytön tehokkuuden kasvuun.

Komission esityksessä vertailuvuodet, joihin metsien käyttöä tulevaisuudessa tulisi verrata, ovat 1990–2009. Nämä nähdään Suomen kannalta epäoikeudenmukaisina, koska ne rankaisevat Suomea lamavuosien vähäisistä hakkuista ja tekevät Suomen metsistä laskennallisen hiilidioksidin lähteen.

Parlamentin tuoreessa linjauksessa ne vaihtuivat vuosiin 2000–2012. Näistä vuosista voitaisiin kuitenkin poiketa, jos metsänhoito on kestävää ja metsät pysyvät kasvihuonekaasujen nieluna pitkällä aikavälillä.

Lisäksi parlamentti ei rajoita metsien käytön intensiteettiä eli tehokkuutta, jolla hakkuiden määrää verrataan niiden kasvuun. Se antaisi siten jokaiselle jäsenmaalle entistä enemmän pelivaraa metsien käyttöön ja mahdollisuuden tehostaa hakkuitaan.

EU-maiden tulisi parlamentin kannan toteutuessa taata, että metsästä ilmakehään vapautuva hiilidioksidi sitoutuu takaisin metsiin.

Merkittäviä parannuksia komission kantaan nähden tuli myös puutuotteiden hiilinielukysymykseen. Parlamentti kehottaa ottamaan huomioon puutuotteiden lisääntyneen käytön, jolla korvataan fossiilisia polttoaineita.

Vielä laki ei ole kuitenkaan valmis. Seuraavaksi lakia käsitellään neuvostossa, minkä jälkeen sitä sorvataan kolmikantaneuvotteluissa.

Lue myös:

Neljä suomalaismeppiä äänesti hiilinielukompromissia vastaan

MTK:n Marttila: "Parlamentin äänestystulos oli voitto myös ilmastolle"

Ympäristöministeri Tiilikainen hiilinieluäänestyksestä: "Hyvä askel oikeaan suuntaan"

Metsäteollisuus lulucf-äänestyksestä: "Tosi merkittävä ja myönteinen päätös"

WWF lulucf-päätöksestä: "Iso tappio ilmastolle"

Suomalaiset mepit tuulettavat hiilinielupäätöstä: "Tämä on suuri helpotus"

EK: EU-parlamentti näytti vihreää valoa Suomen kestävälle metsienkäytölle

Vihreiden Veli Liikanen: "EU ja Suomi kiihdyttävät ilmastonmuutosta"

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Lukijalta: On ongelma, että päästökaupan rahat eivät mene hiilinielujen omistajille – rahavirta pitää saada Suomeen ja metsänomistajille

Maankäytön ja metsien hiilinieluasetuksen vaatimukset EU-jäsenmaille vaihtelevat – tavoitteena on, ettei maa- ja metsätalous kuormita 2035 jälkeen ilmastoa

Metsien käyttöön vaikuttava hiilinieluvääntö tiivistyy Brysselissä, mutta osapuolet ovat kaukana toisistaan

"Ville Niinistön esitys on järjetön suomalaisen metsänhoidon näkökulmasta", kritisoi europarlamentaarikko Petri Sarvamaa lulucf-asetuksen valmistelua