”Metsävähennys on lopetettava” - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

”Metsävähennys on lopetettava”

Suurmetsänomistaja Matti Kärkkäinen lakkauttaisi metsävähennyksen, koska se nostaa metsätilojen hintoja ja tyrehdyttää metsätilamarkkinat.
Markku Vuorikari

TAMPERE (MT) Puuntuottaja, emeritusprofessori Matti Kärkkäinen vaatii metsävähennyksen lakkauttamista. Hänen mukaansa vähennys paisuttaa metsätilojen hintoja suuremmiksi kuin niiden pitäisi olla.

Metsävähennys on metsätilojen veroetu. Metsävähennyksenä voidaan vähentää verotettavasta metsätulosta enintään 60 prosenttia metsätilan hankintahinnasta.

Kun metsätila myydään, käytetty metsävähennys tuloutetaan, eli se korottaa myyjän luovutusvoiton veroa.

Kun vähennyksen tuloutus otetaan huomioon, metsävähennyksen pitäisi kasvattaa metsätilan arvoja korkeintaan 18 prosentilla. Kärkkäisen mukaan metsätilojen ostajat eivät tätä kuitenkaan ymmärrä, ja metsävähennys on nostanut tilojen markkinahintoja enemmän kuin pitäisi.

”Markkinoilla riittää, että on yksikin laskutaidoton.”

Tilat sukulaisille

Pitkän ajan kuluessa metsätilakauppa tyrehtyy, Kärkkäinen sanoo.

Luovutusvoittoveron välttämiseksi metsätiloille haetaan uutta omistajaa vapaiden markkinoiden sijaan perintöjen ja sukulaiskauppojen kautta.

”Tilat joutuvat henkilöille, joita metsätalous ei kiinnosta pätkän vertaa. Metsävähennys on lopetettava, niin kipeää kuin se tekeekin. Jos kansantalous voittaa, se on siedettävä.”

Kärkkäisen mukaan metsävähennyksen syyllisyyden metsätilojen hinnannousuun osoittaa se, että hinnat lähtivät jyrkkään nousuun juuri vuonna 1993, kun metsävähennys otettiin käyttöön.

Kärkkäinen esitti sanomansa OP-Pohjolan metsäpäivässä Tampereella maanantaina. Päivän aiheena oli metsäsijoittaminen.

Katso uusin video
Lue lisää

Maanläheistä vihreyttä

MTK:n metsävaikuttajat pitävät ilmastokeskustelua yksipuolisena – "Luontoarvot ja elinvoimainen metsätalous on mahdollista sovittaa yhteen"

Ammattimaisten sijoittajien kiinnostus metsämaahan pysynyt kovana

Veroetu siivittää rahastosijoittajien metsäkauppoja, jotka kahmivat noin puolet metsätiloista – MTK tilkitsisi niiltä metsävähennyksen käytön