Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Mikko Tiirola vastaa etämetsänomistajien Temmekselle: Metsävaratietojärjestelmän omistuksen laajennus ei ratkaise tietosuojaongelmaa

"Kyllä tässä odotetaan ministeri Tiilikaiselta selkeitä linjauksia", MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola sanoo.
Kari Salonen
"Meistä tämä on aika käsittämätöntä, että yksityisiä elinkeinopoliittisia tietoja ollaan kaupittelemassa kaikelle kansalle", MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola harmittelee.

Etämetsänomistajien Liiton varapuheenjohtajan Jaakko Temmeksen esitys Metsäkeskuksen tietojärjestelmän rahoitus- ja omistuspohjan laajentamisesta ei ratkaise MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtajan Mikko Tiirolan mukaan kiistaa yksityismetsänomistajien metsävaratiedon julkisuudesta.

Nyt metsävaratietojen keruun ja hallinnoinnin rahoittaa valtio Metsäkeskuksen kautta. Valtion rahoituksen perusteella yksityismetsänomistajien metsävaratietoja on vaadittu kaikille avoimiksi.

Temmes esitti (MT 3.8.), että metsävaratietojärjestelmän rahoitusta voitaisiin laajentaa niin, että Metsäkeskuksen kumppaniksi tulisi puunostajien ja puunmyyjien yhteisesti omistama sähköinen puukauppapaikka Suomen Puukauppa Oy. Tarkkoihin tietoihin olisi hänen mukaansa silloin oikeus vain niillä, jotka rahoitukseen osallistuvat.

"On hyvä, että lähdetään hakemaan ratkaisuja, mutta ei tämä ongelma taida ratketa Puukauppa Oy:n kautta", Tiirola kommentoi MT:lle kesken taimikonraivauksen Petäjävedeltä.

Tiirola viittaa maa- ja metsätalousministeriön virkamiesten ja Metsäkeskuksen tulkintaan, että "kun tiedot ovat julkisella puolella, niin ne ovat kaikille julkisia".

MTK:n ajattelu lähtee Tiirolan mukaan siitä, että yksityismetsänomistajan metsävaratiedot ovat henkilösuojan alla riippumatta rahoituspohjasta.

"Meidän peruslinjauksemme on, että metsävaratiedot ovat elinkeinopoliittisia tietoja ja niiden julkistaminen vaatii metsänomistajan suostumuksen."

Hän huomauttaa, että Puukauppa Oy on perustettu aivan erilaiseksi toimijaksi.

"Puukauppa Oy:tä pitäisi tarkastella myös kilpailuoikeudellisesta näkökulmasta. Kilpailuviraston kanta on ollut, että Puukauppa Oy:n palvelun pitää olla kaikille avointa, oli osakas tai ei."

Metsäkeskuksen Metsään.fi -palvelua pitäisi Tiirolan mukaan kehittää metsänomistajan asiointiportaaliksi, jossa hoidetaan metsänomistajan asioita.

Tiirola kertoo monen metsänomistajan olevan nyt huolissaan siitä, onko Metsäkeskus hylkäämässä yksityismetsätalouden ja metsänomistajat, kun Metsäkeskus liputtaa avoimen tiedon puolesta.

"Metsäkeskuksen johdon lausunnot ovat omiaan hermostuttamaan metsänomistajakuntaa. Tämä kaikki tietysti nakertaa Metsään.fi -palvelun luotettavuutta."

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja toivoo, että maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kertoo hallituksen kannan.

"Meistä tämä on aika käsittämätöntä, että yksityisiä elinkeinopoliittisia tietoja ollaan kaupittelemassa kaikelle kansalle. Kyllä tässä odotetaan ministeri Tiilikaiselta selkeitä linjauksia", Tiirola sanoo.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Etämetsänomistajat haluavat puunostajat ja metsänomistajat rahoittamaan metsävaratietojärjestelmää

Metsään.fi on toimiva palvelu

Juha Marttila vaatii ministeri Tiilikaista turvaamaan metsänomistajien tietosuojan

Metsään.fi-palvelu luotu koko metsäalan hyödyksi