Metsä

MTK:n Tiirola ihmettelee Metsä Groupin linjaa: "Tietääkö osuuskunnan hallinto, mitä herrat touhuaa?"

MTK:n Mikko Tiirola patistaa metsäteollisuutta ottamaan yhteisen kannan EU:n uusiutuvan energian direktiiviin.
Markku Vuorikari
MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola toivoo, että metsäteollisuus löytäisi pian yhtenäisen kannan EU:n valmistelemaan uusiutuvan energian direktiiviin.

MT:n tietojen mukaan Metsäteollisuus ry ei voi muodostaa direktiivistä mielipidettä, koska jäsenyritykset ovat erimielisiä muun muassa mäntyöljyn käytöstä.

Metsä Group on lobannut mäntyöljyn energiakäyttöä vastaan. UPM taas on päinvastaista mieltä, koska se tuottaa jo uusiutuvaa dieseliä mäntyöljystä.

Yhtiöiden edut risteävät muutenkin. Biopolttoainejalostamoa Kemiin harkitseva Kaidi nousisi puunhankinnassa kilpailijaksi Metsä Groupin Kemin sellutehtaalle, jos biopolttoaineille suopea politiikka jatkuu ja jalostamo rakennetaan. UPM ei hanki pohjoisesta puuta, joten sille Kaidin torjuminen ei ole yhtä polttava kysymys.

"Näen tämän laajempana asiana kuin mäntyöljykysymyksenä", Tiirola toteaa direktiivin merkityksestä.

"Eickhoutin paperi sisältää sellaisia kohtia, että nyt kannattaa miettiä paljon isompia kysymyksiä kuin sitä, voiko mäntyöljystä tehdä biopolttoaineita vai ei."

Europarlamentaarikko Bas Eickhoutin valmisteleman pohjapaperin mukaan energiakäyttöön ei saisi päätyä mäntyöljyn lisäksi myöskään turvemaiden puuta eikä sahanpurua. Myös harvennuspuun käyttö energiaksi kyseenalaistetaan.

EU-komission pohjaesitys on puun energiakäytölle suopeampi.

Tiirola ei halua uskoa, että metsänomistajien omistama Metsä Group todella hajottaisi teollisuuden rivit yksityiskohdan tähden.

"Tietääkö osuuskunnan hallinto, mitä herrat touhuaa?", Tiirola kysyi Twitter-keskustelussa Timo Kässiltä, joka on Metsä Groupin hallintoneuvoston jäsen.

"Ihmettelen, jos Metsäliiton hallinto on antamassa tukensa tällaiselle paperille. Koko turvemailta korjatun puun kestävyys kyseenalaistetaan, ja turvepeltojen viljelyn rajoittaminen saa lisävauhtia", Tiirola toteaa MT:lle.

"Olisi tärkeätä, että Metsäteollisuus ry suoristaisi kiireen vilkkaa rivinsä, ja katsoisi asiaa yksittäistä tuotetta laajemmin."

Tiirolan mukaan vasta Suomen eduksi ratkennut EU-parlamentin äänestys lulucf-direktiivistä osoittaa, että yhteistä rintamaa tarvitaan. Direktiivissä oli kyse metsän hiilinielujen laskentatavasta ilmastopolitiikassa.

"Suomalaisten tavoitteiden menestymiselle on äärimmäisen tärkeää, että metsäteollisuudelta tulisi yhtenäinen viesti. Lulucf-äänestys oli tiukka, ja se onnistui vain siksi, että oli yhteinen ääni."

Tiirola arvelee, että red II -direktiivin valmistelu lamauttaa metsäbioenergian investointihalut aivan kuten lulucf-esitys äskettäin. Vaakalaudalla voi olla esimerkiksi energiayhtiö St1:n suunnitelma laajentaa sahanpurusta tehdyn bioetanolin tuotantoa.

Metsä Groupin hallintoneuvoston puheenjohtaja Juha Paajanen ei toistaiseksi halua ottaa kantaa yhtiön Brysselissä vetämään linjaan. Hallintoneuvoston tehtävä on varmistaa, että omistajan ääni kuuluu konsernin päätöksenteossa.

Paajanen pitää kuitenkin mahdollisena, että kysymystä käsiteltäisiin hallintoneuvostossa, jos jäsenet haluavat nostaa sen esille.

Paajanen kertoo lukeneensa asiasta Maaseudun Tulevaisuudesta.

"Aamulla lueskelin sitä ja katsoin, että taas on mielenkiintoinen asia esillä. En pysty ottamaan kantaa suuntaan enkä toiseen. Pitää ensin katsoa faktat ja miettiä tarkkaan."

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Vientialat seuraavat metsäteollisuuden palkkaneuvotteluja pelonsekaisin tuntein

Lampaat tarjoavat vastapainoa metsätalouden suhdanteille – "Oman tilan metsissä tavoitteena ei ole puuntuotannon maksimointi", sanoo tutkija

Metsäyhtiöiltä odotetaan roimia tulosten parannuksia – näkymät hyvät lukuun ottamatta painopapereita, Danske Bank arvioi

Metsä Group vahvistaa tutkimus- ja kehitystyötä: kehitteillä 3D-kuitutuotteita Valmetin kanssa