Metsä

Myrsky koetteli metsiä ympäri Suomea

Tuhot jäivät suurimmilta osin lieviksi. Kaatuneiden puiden määrää kartoitetaan seuraavina päivinä.
Esko Keski-Vähälä
Teiden päälle kaatuneita puita korjattiin Pohjanmaalla.

Salomo-myrskyn pahimmat metsätuhot aiheutuivat Lapissa Kittilässä sekä Pohjanmaalla rannikon välittömässä läheisyydessä Kokkolan seudulla.

Keski-Pohjanmaan metsänhoitoyhdistyksen johtajan Juha Laitisen mukaan laaja-alaiset myrskytuhot jäivät maakunnan tasolla onneksi lieviksi.

Salomo-myrsky saapui Suomeen keskiviikkona, ja voimakkaat sateet ja tuulet jatkuivat vielä torstainakin. Kovimmat lukemat saavutettiin Pohjanmeren rannikkoseuduilla, jossa tuulennopeus ylitti myrskyyn vaadittavat 21 metriä sekunnissa.

Puuskissa nopeudet saattoivat olla jopa 25–27 metriä sekunnissa. Myös sisämaassa oli voimakkaita tuulia etenkin pohjoisessa.

Tuuli on voinut aiheuttaa eriasteisia metsätuhoja eri puolilla Suomea, joten metsänomistajien kannattaa käydä tarkistamassa palstansa.

Laitisen mukaan metsänomistajien aktiivisuutta kaivataan, jotta tuhot saadaan nopeasti kartoitettua.

"Myrsky jäi loppujen lopuksi paljon odotettua pienemmäksi. Se oli viime vuosien puhureihin verrattuna sangen tyypillinen ja aiheutti lähinnä vain yksittäisiä tuulenkaatoja siellä täällä", Laitinen toteaa.

"Rykelmiä, joissa monta runkoa on kaatunut samassa paikassa, näkee vähemmän."

Metsänhoitoyhdistykset kartoittavat tuhoja myös Lapissa. Torstain edetessä arvioitiin, että muun muassa Kittilän seudulla puuta on kaatunut jopa tuhansia kuutioita.

Kittilän metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Pasi Seppälä kertoo, että Lapissakin tuhot koostuvat lähinnä yksittäisistä puista siellä täällä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lumipyry ja kylmenevä sää vaikeuttavat liikennettä tänään

"Vain totaalinen tuho laukaisee korvauksen" – "Parikymmentä mottia ei ole tappio": Näin lukijat puntaroivat metsävakuuttamista

Ilmastonmuutos lisää talvimyrskyjä – Kerralla voi kaatua jopa kymmeniä miljoonia kuutiometrejä puuta