OP:n Karhinen karsisi metsien tukiviidakkoa - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

OP:n Karhinen karsisi metsien tukiviidakkoa

OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen loisi kotitalousvähennyksen kaltaisen metsätalousvähennyksen.

Metsävähennys oli aikanaan hyvä keksintö. Se on toiminut metsätilan ostajan näkökulmasta hyvin. Aikaa on kulunut ja siinäkin olisi kehitettävää, OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen sanoi Juvalla Metsä Rokkaa -tilaisuudessa.

Nyt tarvitaan Karhisen mukaan porkkanoita sukupolvenvaihdoksiin, kuolinpesien purkuihin ja yleensä kaikkeen, mikä lisäisi halukkuutta luopua pienistä metsäpalstoista. Porkkanamallien pitäisi olla yhtä yksinkertaisia kuin metsävähennys.

"Harkitsisin vakavasti myös kotitalousvähennyksen tyyppisen metsätalousvähennyksen kehittämistä. Voisi olla hyvinkin perusteltua luopua erilaisista tukiviidakoista ja keskittyä hallinnollisesti helppohoitoiseen yhteen vähennykseen."

Maaseudun elinvoimaisuuden ja metsien kunnon kohentamisen näkökulmasta yksi ja yksinkertainen metsätalousvähennys voisi olla kovakin juttu, Karhinen arveli. Hän uskoi, että tämä olisi toimiva ja houkutteleva malli myös metsänhoitoyhdistyksille.

Kantohintaindeksi olisi nostettava Karhisen mielestä osakeindeksien, öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen seurannan rinnalle. Nykyisiä kantohintaindeksejä tulisi jatkojalostaa ja aktivoida laajemmin hyödynnettäväksi.

"Metsään sijoittaville tai sijoittamista harkitseville olisi hienoa, jos yksi indeksiluku - aivan kuten esimerkiksi OMX Helsinki - kuvaisi kulloisenkin puumarkkinan lämpötilaa."

Lue lisää

Yritykset kannattavat voimakasta veroelvytystä talouden käynnistämiseksi, kertoo kauppakamarien kysely

Historia toistaa nyt itseään – mutta tällä kertaa Suomen nostaa kriisistä digi- ja ilmasto-osaaminen, uskoo Reijo Karhinen

OP:n tulos jäi kauas vuoden takaisesta – Vallilan konttorin myynti tuki koronakriisin synkistämää alkuvuotta

Kolme on joukosta poissa