Metsä

OP:n Karhinen karsisi metsien tukiviidakkoa

OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen loisi kotitalousvähennyksen kaltaisen metsätalousvähennyksen.

Metsävähennys oli aikanaan hyvä keksintö. Se on toiminut metsätilan ostajan näkökulmasta hyvin. Aikaa on kulunut ja siinäkin olisi kehitettävää, OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen sanoi Juvalla Metsä Rokkaa -tilaisuudessa.

Nyt tarvitaan Karhisen mukaan porkkanoita sukupolvenvaihdoksiin, kuolinpesien purkuihin ja yleensä kaikkeen, mikä lisäisi halukkuutta luopua pienistä metsäpalstoista. Porkkanamallien pitäisi olla yhtä yksinkertaisia kuin metsävähennys.

"Harkitsisin vakavasti myös kotitalousvähennyksen tyyppisen metsätalousvähennyksen kehittämistä. Voisi olla hyvinkin perusteltua luopua erilaisista tukiviidakoista ja keskittyä hallinnollisesti helppohoitoiseen yhteen vähennykseen."

Maaseudun elinvoimaisuuden ja metsien kunnon kohentamisen näkökulmasta yksi ja yksinkertainen metsätalousvähennys voisi olla kovakin juttu, Karhinen arveli. Hän uskoi, että tämä olisi toimiva ja houkutteleva malli myös metsänhoitoyhdistyksille.

Kantohintaindeksi olisi nostettava Karhisen mielestä osakeindeksien, öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen seurannan rinnalle. Nykyisiä kantohintaindeksejä tulisi jatkojalostaa ja aktivoida laajemmin hyödynnettäväksi.

"Metsään sijoittaville tai sijoittamista harkitseville olisi hienoa, jos yksi indeksiluku - aivan kuten esimerkiksi OMX Helsinki - kuvaisi kulloisenkin puumarkkinan lämpötilaa."

Katso uusin video: Jättirekat
Lue lisää

Tutkimus: Kotitalousvähennys ei lisää työllisyyttä tai kitke harmaata taloutta – vähennystä käyttävät erityisesti hyvätuloiset, jotka ostaisivat palveluita muutenkin

Bioenergia-ala arvostelee kiertotalouden ohjelmaehdotusta: Raaka-aineen kulutuskatto ohjaa harhaan ja heikentää metsäsektorin toimintakykyä

Karhisen ruokapöytä jatkaa työtä ruokaketjun kannattavuuden kohentamiseksi – "Keskustelu on ollut yllättävän avointa ja suoraa"

Kotitalousvähennyksen suosio on noussut ja pimeiden töiden teettäminen vähentynyt – yksityishenkilöt tekevät ja teettävät yhä, mutta siinä on riskinsä