Opetusministeriö ei suostu purkamaan kallista lupabyrokratiaa - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Opetusministeriö ei suostu purkamaan kallista lupabyrokratiaa

Maakuntiin haluttaisiin omat metsäalan opetusluvat. Ministeriö viivyttää päätöstä.
Jukka Pasonen
Metsäkoneenkuljettajaksi Ruokolahdella opiskeleva Juuso Torikka harjoittelee leimikossa Parikkalan Särkisalmella. Pasi Pakkanen valvoo. Leimikosta on yli 350 kilometriä koulutuksen hallintopaikkakunnalle Tampereelle.

Etelä-Karjalassa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla järjestetään metsäkoneenkuljettajankoulutusta Tampereen ammattiopiston Tredun luvilla. Maakuntien koulutusyhtymät haluaisivat omat järjestysluvat, sillä yhtymien mielestä Tampere-vetoinen järjestelmä on hankala.

Kaikki opiskeluun liittyvät dokumentit kierrätetään allekirjoitettaviksi Tampereelle, vaikka Tredu ei osallistu lainkaan sopimusoppilaitosten investointeihin eikä opetuksen käytännön järjestelyihin.

”Järjestelmän alkuvaiheessa tarvittiin Tredun osaamista ja laitteistoja, mutta tästä järjestelystä on aika ajanut reippaasti ohi”, Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Jouni Kemppi kertoo.

”Mikäli opetus- ja kulttuuriministeriö myöntäisi koulutuksenjärjestäjille omat luvat, tästä ei aiheutuisi euronkaan investointitarvetta tai muita lisä­kuluja millekään taholle”, hän sanoo.

”Hallintoa purkautuisi luvat myöntämällä ilman yhdenkään euron lisäkustannuksia 175 000 vuosi. Tämä on merkittävä summa koulutuksenjärjestäjille, jotka toivovat myös ministeriöiden myötävaikuttavan turhan säätelyn ja hallinnon purkamisessa."

Omilla luvilla saataisiin myös purettua päällekkäistä hallintoa sekä nopeutettua ja parannettua opiskelijalle annettavien palveluiden tasoa.

Ministeriö siirtää päätöstä

Ylijohtaja Mika Tammilehto opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo, että uusia metsäkoneenkuljettajakoulutuksen lupia koskevat päätökset on tarkoituksenmukaisinta tehdä ammatillisen koulutuksen reformin valmistelun yhteydessä eli vuoden 2017 alkupuolella.

”Metsäkoneenkuljettajakoulutuksen saatavuuden turvaamiseksi olemme suositelleet koulutuksen järjestäjille nykymuotoisen yhteistyön jatkamista siihen saakka kunnes uudet järjestämisluvat ratkaistaan”, Tammilehto kertoo.

Kemppi ei ole tyytyväinen päätökseen. Hänen mielestään asiaa on lykätty jo useita kertoja aivan turhan takia.

”Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun asia on esillä. Viivyttely maksaa, eikä siihen tässä taloustilanteessa ole varaa,” Kemppi sanoo.

”Lisäksi metsäkoneopetuksen tehoton järjestäminen on voimakkaassa ristiriidassa hallituksen biotaloustavoitteiden kanssa."

Lue lisää

Metsäkonemyyjän kaupanteko on usein suoraviivaista: "Ostajat tietävät jo valmiiksi hyvin tarkkaan, mitä ominaisuuksia he koneelta haluavat"

Kouran vaihto vei turhan paljon aikaa, pohti Ville Kopakkala – niinpä hän keksi pikakiinnitinlaitteen nopeuttamaan hommaa

Varas putsasi metsäkoneen Lapualla – mukaan lähti muun muassa kaksi moottorisahaa ja kymmeniä litroja polttoainetta

"Ne mullistivat koko alan" – ajotietokoneet ovat tuoneet suurimman muutoksen metsäkuljetusyritykseen