Metsä

Paikalliset voimat rakentavat Kuhmoon aivan uudenlaisen koulun – kunnan puuelementtitehdas päihitti latvialaisen ja itävaltalaisen

Kuhmon kaupunki jännitti, valitseeko pääurakoitsija koulutyömaalle itävaltalaisen, latvialaisen vai kuhmolaisen clt-elementtien toimittajan.
Pekka Fali
Viime viikolla Jussi Björk asensi työmaalla palkkikenkää, johon tulee yläpohjan liimapalkki. Kantavat seinät ovat clt:tä, jota jää paljon näkyville sisäseinissä.

Tavallinen tarina: koulun sisäilma sairastuttaa, aluehallintovirasto rajoittaa rakennuksen käyttöä, remontti tulisi kalliiksi.

Poikkeuksellisen Kuhmon tarinasta tekee se, että uuden koulun rakentamisessa hyödynnetään erityisen paljon paikallista raaka-ainetta ja työvoimaa.

Kuhmon kaupunki valitsi Tuupalan uuden koulun runkomateriaaliksi puun ja nimenomaan ristiinliimatun massiivipuuelementin eli clt:n. Pääurakoitsijaksi valikoitui tarjouskilpailun perusteella kuopiolainen rakennusliike Kuoma.

"Jännitimme, valitseeko pääurakoitsija itävaltalaisen, latvialaisen vai kuhmolaisen clt:n", Kuhmon kaupunginjohtaja Eila Valtanen kuvailee.

Kuoman toimitusjohtaja Rauno Manninen sanoo, että yhtiön tavoite oli hankkia puuelementit läheltä, mutta itsestään selvää kuhmolaisen clt:n käyttö ei ollut.

"Kauppaa hierottiin pitkään", Manninen kertoo.

Kuhmolainen Crosslam on tällä hetkellä ainoa suomalainen tehdas, joka valmistaa clt-elementtejä. Crosslam tekee elementit viereisen Kuhmo Oy:n sahalta ostetusta havusahatavarasta. Puu tulee lähialueen metsistä.

Tuupalan uudesta koulusta tulee ensimmäinen julkinen rakennus, johon käytetään kotimaista clt:tä. Luontokeskus Haltia Espoon Nuuksiossa on rakennettu Stora Enson Itävallan-tehtaan clt-elementeistä.

Mannisen mukaan elementtitehtaan läheisestä sijainnista on kuitenkin hyötyä. Tavara tuodaan kolmen kilometrin päästä oikeaan aikaan kuorma kerrallaan.

"Jos on haluttu hienosäätää elementtien kokoa tai asennusjärjestystä, tehdas on reagoinut nopeasti."

Tuupalan koulu on Kuomalle ensimmäinen clt:stä rakennettava tilaus.

Materiaalin lisäksi uutta on, että puuelementit asennetaan sääsuojassa. Se vaatii uusien työmenetelmien ja kaluston käytön opettelua.

Jos rakennus tehtäisiin betonista, teltta pystytettäisiin vasta sitten kun rakenne on pystyssä.

"Puurakentamisessa sääsuoja korostuu. Clt-elementissä on paljon valmista pintaa, joka tulee näkyviin sisäseinissä", Manninen toteaa.

Hänen mukaansa clt:stä rakentaminen tulee "hieman kalliimmaksi" kuin betonielementeistä rakentaminen. Tarkkaa prosentuaalista hinnanlisää hän ei osaa sanoa.

"Ulkoseinärakenne on aika massiivinen. Paksun puulevyn lisäksi tulee vielä eristys."

Toisaalta mittatilaustyönä toimitettavat elementit säästävät työvaiheita rakennustyömaalla.

Kaikki kantavat rakenteet tehdään puusta. Väli- ja yläpohjat tehdään liimapuupalkeista.

Lokakuun lopussa alkaneet clt-levyjen asennukset kestävät helmikuulle asti.

Kuhmon kaupunki odottaa, että koulusta tulee vahva puunjalostuksen ja puurakentamisen mallituote, joka saa sekä kotimaista että kansainvälistä huomiota.

Työmaapäällikkö Mauri Pulkkinen Kuomalta kertoo, että koulun rakentaminen on jo herättänyt jonkin verran huomiota ja vierailijoita on käynyt työmaalla.

Kaupunginjohtaja Valtanen uskoo, että puukoulu on oppilaille terveellinen ja rauhoittava ympäristö.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puukoulu on kuhmolaisyritykselle tärkeä käyntikortti – "pinnan laatuun liittyi poikkeuksellisia vaatimuksia"

Paikallisesta puusta rakennettu koulu aukeaa Kuhmossa: "Tämä on kuhmolainen voimannäyte"

Alajärvellä tuotetaan tulevaisuuden puurakenteita

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI