Metsä

Porotalouden kannattavuus heikkeni – tuntipalkka 8,4 euroa

Lumiset olosuhteet vaikeuttavat imettävien vaatimien ravinnonhankintaa.
Jaana Kankaanpää
Porotiloilla vierailu kiinnostaa turisteja.

Poronhoitovuonna 2015–2016 poronlihantuotannon kokonaistuotto kasvoi, mutta kannattavuus oli edellisvuotta heikompi, kertoo Luonnonvarakeskus tiedotteessa.

Yrittäjätulo pieneni reilun neljänneksen, 12 600 euroon yritystä kohti. Kannattavuuskerroin oli 0,54, mikä tarkoittaa, että keskimäärin porotalousyrittäjä saavutti 8,4 euron tuntipalkan ja 2,7 prosentin koron omalle pääomalle.

Poronlihan tuottajahinta oli keskimäärin 10,2 euroa kilolta. Poronlihaa tuotettiin kaksi miljoonaa kiloa, joka on noin prosentin enemmän kuin edellisvuotena. Yritysten poronlihan myyntituotot olivat 24 100 euroa yritystä kohti. Sen lisäksi muita tuottoja, kuten työkorvauksia paliskunnilta, tukia ja vahingonkorvauksia kertyi lähes saman verran. Tuen osuus kokonaistuotosta oli ilman investointitukia 13,6 prosenttia, kun Lapin maatalousyrityksillä se on 41 prosenttia.

Poronlihantuotannon lisäksi porotalousyrittäjät hankkivat elantoaan matkailusta, poronlihan jatkojalostuksesta sekä käsitöistä, mutta myös maataloudesta, metsätaloudesta ja palkkatyöstä. Kannattavuuskirjanpidon tulokset kertovat pelkästään poronlihantuotannon talouskehityksestä.

"Teurasmäärä ja lihan myyntihinta vaikuttavat eniten poronlihantuotannon kannattavuuteen. Suoramyynnin avulla keskihintaa onkin saatu ylöspäin", toteaa tutkija Jukka Tauriainen Luonnonvarakeskuksesta.

Poronhoitovuoden alkua vietettiin tänään maanantaina jo 69. kerran Poroparlamentissa Rovaniemellä. Paliskuntain yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Knuuti totesi sääolosuhteet hankaliksi.

"Viime vuonna oli ihan eri lähtökohdat, kun oli lämmintä ja vihreää. Nyt pitkä kevät on aiheuttanut huolta. Vasat ovat syntyneet hangille. Mistä ravintoa imettäville vaatimille?"

Knuuti arveli, että vasatappioita tulee.

Kaiken kaikkiaan Poroparlamentissa oli valoon katsova tunnelma. Lapin matkailun noste hyödyttää porotaloutta. Etenkin porotilavierailuille olisi kysyntää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentoasemilla vilkas alkuvuosi – Rovaniemi kasvatti matkustajamääriä eniten

Suomen kesä on aliarvostettu luonnonvara

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat kymmenesosan – eniten lisääntyi venäläisten määrä

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI