Metsä

PTT: Paperin hinta kääntyy nousuun vain tehtaita sulkemalla

Sahatavaran vienti nousee tänä vuonna ennätykseen.
Jarmo Palokallio
Paperitehtaiden ongelmana on paperin kysynnän jatkuva väheneminen.

Pellervon taloustutkimus PTT odottaa metsäteollisuuden rakenteellisen muutoksen jatkuvan. Suomeksi se tarkoittaa tehtaiden sulkemisia.

Metsäteollisuuden ongelmana on paperin kysynnän lasku. Voimakkaasti vähenevä kysyntä painaa hintoja ja syö kannattavuutta.

PTT ennustaa, että paperin tuotanto ja vienti vähenevät Suomessa tänä vuonna 5–7 prosenttia ja ensi vuonna 3–4 prosenttia. Vientiä pienentää sekä paperin kysynnän aleneminen että jo toteutetut koneiden sulkemiset. Paperikoneita on myös muutettu kartonkikoneiksi.

"Paperin vientihinnan nousu edellyttää edelleen koneiden sulkemisia Euroopassa sekä talouden selvempää elpymistä", PTT:n ennusteessa todetaan.

Alenevasta tuotannosta huolimatta paperiteollisuus tuottaa edelleen noin 40 prosenttia Suomen metsäteollisuuden vientituloista.

Sellun tuotanto on ollut hyvin kannattavaa viime vuosina. Siksi siihen on satsattu. Sellun ja kartongin vienti kasvaa tänä ja ensi vuonna uusien investointien myötä.

Samanaikaisesti myös muualla kapasiteetti kasvaa ja erityisesti eukalyptussellua on aiempaa enemmän tarjolla. Suomelle tärkeän pohjoisen havusellun tarjonnan lisäys on toistaiseksi jäänyt melko maltilliseksi.

PTT:n mukaan myös havusellun tuotannon lisäys riittää vetämään hinnat laskuun.

Sahatavaran vienti nousee tänä vuonna uuteen ennätykseen. Sahatavaran kysyntää on nostanut Kiina, joka on lisännyt kuusisahatavaran käyttöä.

Vaikka vienti on vetänyt hyvin, sahatavaran hinta on laskenut jo toista vuotta. PTT ennustaa, että parempia hintoja nähdään vasta ensi vuonna.

Katso uusin video
Lue lisää

"Ei kukaan sano, että Ruotsissa tai Saksassa poljetaan työntekijöiden oikeuksia" - kokoomuksen Petteri Orpo vakuuttaa, ettei paikallinen sopiminen ole työntekijälle haitaksi

Aasian vapaakauppasopimus on historiallisen laaja - vaikutukset ehkä vaatimattomia

Kovatuloisin metsäjohtaja esti tulotietojensa julkaisun: UPM:n Pesonen ansaitsi viime vuonna 5,9 miljoonaa euroa

Puun käyttö kasvaa paperitehtaiden alhosta huolimatta – kartonkiset pitkospuut vievät kohti puutekstiilejä ja -muoveja