MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Metsä

Puun ostomies taipuu myyjän mukaan

Metsäammattilaiset suhtautuvat epäillen erirakenteisen metsän kasvattamiseen. Joustavimpia ovat metsäyhtiöiden työntekijät, jotka pitävät kiinni puuta myyvistä asiakkaistaan.
Jarmo Palokallio

”Tuoreen kyselyn mukaan metsäammattilaiset eivät ole innokkaita suosittelemaan eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatusta. Toisaalta he ovat metsänomistajan toiveesta valmiita kokeilemaan sitä ja oppimaan uutta”, sanoo vanhempi tutkija Sauli Valkonen Metsäntutkimuslaitokselta.

Valkonen kertoo olevansa tavallaan yllättynyt metsäammattilaisten joustavuudesta. Kyselyn mukaan metsäammattilaiset eivät usko eri-ikäisrakenteisen metsänkasvatuksen hyötyihin. Silti harva heistä vastustaa sen käyttöä kiihkeästi.

Etenkin yhtiöiden palveluksessa olevat metsäammattilaiset kuuntelevat tässäkin asiassa herkällä korvalla asiakkaan toiveita. Puukauppaan johtavaa asiakassuhdetta ei haluta vaarantaa.

Taimituotantoon, istutuksiin ja taimikonhoitoon suuntautuneiden metsänhoitoyhdistysten ja Otson metsäammattilaisten suhtautuminen erirakenteiseen metsänkasvatukseen on varauksellisempi.

”Helppoa eri-ikäisranteiseen metsänkasvatukseen siirtyminen ei tule olemaan. Metsien nykyinen rakenne on huono lähtökohta eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatukseen, joten vaikeuksia riittää.”

Haastava lähtökohta ja kokemuksen puuta johtaa väistämättä myös epäonnistumisiin. Toisaalta metsäammattilaiset ovat ottaneet haasteen tosissaan ja käynnissä on mittava koulutuskierros.

Katso uusin video: Jättirekat
Lue lisää

Metsänhoitoyhdistysvaalit innostivat eniten Yli-Iissä – valtakunnallisesti maanviljelijöiden osuus valituista laski tuntuvasti

Metsänhoitoyhdistykset eivät ole bisnestaloja, MTK vastaa kritiikkiin – "Painopiste on jäsenen pärjäämisessä"

Viisi metsänhoitoyhdistystä sulautuu yhdeksi Länsi-Lapissa

Jäänmurtaja Otso lähtee tänään kohti Perämerta – kauppa-aluksilla jo ongelmia