Metsä

Raunion ja Pihlavan sahat Pekka Kopralle

Westas Oy on ostanut länsisuomalaiset Raunion ja Pihlavan sahat. Westas Oy:stä omistaa Pekka Kopra 85 prosenttia ja A. Ahlström osakeyhtiö 15 prosenttia. Myyjiä ovat Raunion perhe ja Pihlavan sahan toimiva johto. Osapuolet eivät kerro kauppahintaa.

Varsinais-Suomen Koskella toimiva Raunion saha ja Pihlavan saha Porista tuottavat vuodessa yhteensä 340 000 kuutiometriä kuusi- ja mäntysahatavaraa. Sahojen yhteenlaskettu liikevaihto on 90 miljoonaa euroa. Yhdessä niistä muodostuu Suomen suurimpiin yksityisiin sahayrityksiin lukeutuva konserni.

Westas Oy:n toimitusjohtajan Pekka Kopran mukaan keskustelut yrityskaupoista alkoivat tämän vuoden alussa.

Raunion ja Pihlavan sahojen voimien yhdistäminen tuottaa Kopran mukaan hyötyjä puunhankinnassa ja jonkin verran myös hallinnossa ja myynnissä.

”Näköpiirissä ei ole mitään suurempia yt-neuvotteluja. Siitä on lähdetty, että luonnollisen poistuman kautta saavutetaan tasapaino”, Kopra sanoo.

Pekka Kopra omistaa myös 49,3 prosenttia Versowoodista, jonka hallituksen puheenjohtaja hän on. Enemmistön 50,7 prosenttia Versowoodista omistaa Pekka Kopran veli Ville Kopra , joka on Versowoodin toimitusjohtaja.

”Tämänikäisen päivä ei oikein täyty perheyrityksen hallituksen puheenjohtajan tehtävistä, joten päätin ruveta kehittelemään itselleni töitä”, Pekka Kopra, 39, kertoo Westas Oy:n perustamisesta.

Versowood ei ole osallisena keskiviikkona julkistetussa sahajärjestelyssä.

Raunion sahasta enemmistön omisti Olli Raunio , vähemmistö oli hänen isällään Seppo Rauniolla ja sedällä Risto Rauniolla .

Olli Rauniosta tulee Westas Oy:n hallituksen puheenjohtaja, mutta ei omistaja.

”Meille on suuri arvo sillä, että Raunion sahan uudet omistajat ovat kasvollisia omistajia, joilla on pitkä kokemus perhe- ja sukuyrittäjyydestä”, Olli Raunio sanoo.

Pihlavan sahasta toimiva johto omisti noin 80 prosenttia. Suurin omistaja oli toimitusjohtaja Kyösti Kurkela , joka jatkaa sahan paikallisjohtajana.

Vajaa 20 prosenttia Pihlavan sahasta oli Ahlströmin suvun A. Ahlström osakeyhtiöllä.

Westas-konsernin pääkonttori on Raunion sahan tiloissa Varsinais-Suomen Koskella.

Katso uusin video
Lue lisää

Westas Group vähentää enimmillään viisi henkilöä Pihlavan sahalla Porissa – uusi tukinsyöttö käynnistyy marraskuun lopulla

Westas Group lisää sahatavaran tuotantoa

Sahasuvun vesa pysyy visusti erossa jatkojalostuksesta

140 vuotta täyttävä Pihlavan saha ui vastavirtaan