Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Sellutehtaan jäte lääkitsee suometsän kasvuun

Vuonna 2009 lakkautetun Kaskisten sellutehtaan varastossa makaa 20 000 tonnia puutuhkaa. Suomen metsäkeskuksen käynnistämä lannoituspalvelu kierrättää tuhkan takaisin metsiin kirittämään suopuuston kasvua.
Mirja Koivisto / Tarina Kuva

KAUHAJOKI (MT) Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusten mukaan suometsän tuhkalannoitus voi jopa kaksinkertaistaa puuston kasvun.

Metsäkeskuksen uusi lannoituspalvelu kuljettaa tuhkaa Kaskisten suljetun sellutehtaan varastosta sekä kemihierretehtaalta Pohjanmaan, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Satakunnan ja Pirkanmaan alueelle.

Metsänomistaja saa edullista lannoitetta, ja Metsä Group pääsee itselleen turhasta tuotteesta eroon.

Neljä vuotta sitten eläkkeelle jäänyt kauhajokinen Juhani Vilén innostui ideasta ja päästi torstaina runsaan joukon kiinnostuneita seuraamaan näytösluonteista tuhkanlevitystä männikköönsä.

Normaalisti tuhka levitetään talvella, kun maa on roudassa.

Sadan kilometrin säteellä tuhkalannoitus maksaa metsänomistajalle levitettynä noin 250 euroa hehtaarilta.

Kauemmaskin metsäkeskus tuhkaa myy, mutta rahtikustannukset kasvattavat lannoituksen hintaa. Etäisyyden lisäksi hintaan vaikuttavat levitetyn tuhkan määrä sekä matka välivarastolle.

Metsäpalvelupäällikkö Jarmo Sinko metsäkeskuksesta laskee, että sadan kilometrin säteellä on kymmeniä tuhansia hehtaareja ojitettuja turvemaita, jonne tuhkalannoitus sopisi.

Puutuhka sisältää fosforia, kaliumia, booria ja hivenaineita, mutta ei typpeä. Siksi puutuhkasta ei ole apua kivennäismailla, jossa typpi on kasvun minimitekijä.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Metsän lannoitus kirittää kasvua ja hiilensidontaa

Metsähallituksen uusi suunta nostaa koko maan metsänlannoitusalaa reippaasti – varsinkin tuhkalannoitus lisääntyy

Puolalainen mineraalilannoite ajoi tuhkan ohi Metsähallituksen tarjouskilpailussa – kanne markkinaoikeuteen viivästyttää turvemaiden lannoitushankintaa

Kivennäismaiden tuhkalannoitus ei lisää puiden kasvua mutta vähentää puolukkasatoa